"Гнилите ябълки" дават тон в доклада на ЕК за България

"Гнилите ябълки" дават тон  в доклада на ЕК за България
A A+ A++ A

Поредният доклад на Европейската комисия, който ще бъде огласен в сряда, отново ще постави акцент върху липсата на резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта, а също и за организираната престъпност.

Това съобщава в утрешния си брой вестник "Сега". Изданието се позовава на източници, запознати с черновата на документа, която от събота е в София.

На управляващите не е отправена директна препоръка за създаването на специализирано звено за борба с корупцията. Записано е обаче, че в България липсва орган, който да се справи с явлението. И се препоръчва засилване капацитета на прокуратурата за работа в тази сфера.

Комисията препоръчва да се засили контролът върху изпълнението на мерките за неотклонение, така че да не се стига до това престъпници с влязла в сила присъда да успяват да изчезнат, преди да бъдат пратени в затвора.

Подобни критики имаше и в миналия доклад, припомня изданието. "Никой не пое отговорност, нито пък се предприеха стъпки да се гарантира, че това няма да се повтори", пишеше преди година. Ситуацията и сега не се е подобрила.

Един от казусите в доклада е изчезването на тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Бележниците му със записки кой да бъде "ударен" и "оправен" изчезнаха от колата на експерт графолог преди месеци и от тях и до днес няма следа.

Висшият съдебен съвет (ВСС) е сред институциите, които търпят най-сериозни критики в доклада, научи още "Сега". Това не е изненада, като се има предвид серията от скандали, забъркани от съвета в последната година. Така например казусът "гнили ябълки", който нашумя в последния месец и катализира масовото съдийско недоволство срещу управлението на Софийския градски съд, се споменава в черновата. Препоръчва се реорганизация на ВСС.

Изненадващо в черновата на доклада няма нищо за медийната свобода. Както обикновено, критиките на Брюксел не са придружени с посочване на отговорни лица.

Положително е оценена приетата от правителството и парламента стратегия за продължаване на съдебната реформа, но се отчита, че това все още са само намерения.

Според запознати докладът за България ще е много по-мек, отколкото се очакваше, и е направена разлика между управленията преди и след изборите. От комисията отчитат това, че правителството само е назовало проблемите на страната, твърдят източниците на "Сега".

За сметка на това обаче докладът за Румъния не бил толкова хвалебствен, колкото в северната ни съседка се надяват. Запознати смятат, че това може да бъде разчетено като знак, че въпреки всичко мониторингът за двете страни няма да бъде разделен и намалява вероятността Румъния да влезе в Шенген преди България.

#ЕК #доклад #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »