Ще разруши ли Алексис Ципрас статуквото на Европа?

Ще разруши ли Алексис Ципрас статуквото на Европа?
A A+ A++ A

След забележителния си изборен успех, 40-годишният лидер на крайно лявата коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас не остави място за съмнения откъде ще започне да прилага програмата си.

Той със сигурност е прегледал още веднъж тезите, с които разпали надежди у милиони гърци, притиснати от строгите финансови мерки. И сложи точка на колебанията още с първото си изявление след обявяването на официалните резултати от изборите.

Алексис Ципрас, чиято партия победи на предсрочните парламентарни избори в неделя, заяви, че Гърция отменя от днес мерките за строги икономии.

"Днес гръцкият народ пише историята", заяви лидерът на радикалната левица, говорейки в центъра на Атина, в близост до Атинския университет пред хиляди поддръжници. "Гърция преобръща страницата, оставяйки в миналото мерките за строги икономии и пет години унижение."

Дали са основателни страховете от политическата промяна в Гърция, ще проличи скоро.

От най-критикуван член на Евросъюза, Гърция се озова в центъра на вниманието, като особено силно е напрежението на финансистите.

Анализатори си задават въпроса как водачът на гръцката радикална левица стана толкова могъщ, че да предизвика предвещаваната от “Икономист” вълна от политически земетресения на Стария континент през 2015 г.? Влиятелният сайт “Дейли Бийст” направо го определи като “човека, който може да разруши Европа”.

Факт е, че след изборите в Гърция ранните търгове на борсите в Австралия отчетоха спад на курса на еврото спрямо по-голямата част от останалите валути.

По отношение на долара еврото е паднало с почти половин американски цент, като курсът е достигнал 1.1170 долара за едно евро.

Последните прогнози сочат, че едно място в парламента няма да достигне на СИРИЗА за пълно мнозинство. Ако се наложи да сформира коалиция, правителството на Германия, Европейската централна банка и Европейската комисия ще се надяват тя да бъде с партията „То Потами” („Реката”), която би смекчила радикалните идеи.

Но ако СИРИЗА постигне мнозинство или формира коалиция с друга партия, която желае предоговаряне на условията по гръцкия заем, кризата в еврозоната ще навлезе в нова и опасна фаза.

Анализаторите междувременно трескаво ровят в биографията на новия гръцки герой.

Алексис Ципрас е активен протестиращ още от юношеските си години. На 16 г. в началото на деветдесетте години на миналия век е сред инициаторите за ученически бунт срещу планираната образователна реформа на дясното правителство. Седмици наред в обществените училища няма занятия, защото учениците са ги блокирали и спят в тях.

Ораторският талант и смелостта му да нарушава правилата издигат Алексис в очите на политиците от левицата.

“Той е спокоен, интелигентен, ври и кипи в това, което прави. В същото време умееше да намери баланса между стотици деца, които не бяха съвсем сигурни срещу какво се бунтуват”, коментира негов съученик пред Би Би Си.

Тези качества изтласкаха нагоре младия политик и в периода на кризата, когато именно той намери формулировките, с които да утеши сънародниците си от влошаващото се икономическо положение.

През 1999 г. 25-годишният Алексис е избран за секретар на младежката организация на лявата СИНАСПИСМОС (първообраз на СИРИЗА). През 2006 г. той стана лицето на новата коалиция СИРИЗА в кметските избори в столицата. И въпреки че все още е политически аматьор, взе над 10%.

Обикаля неуморно кварталите с мотора си и започват да го наричат “Секси Алекси”.

През 2008 г. на 33 г. е най-младият лидер на парламентарно представена политическа формация в цялата история на Гърция. На първия си прием в президентския дворец се яви с млада жена от Сиера Леоне, за да покаже, че съдбата на имигрантите в Гърция не му е безразлична. На парламентарните избори през 2012 г. под негово ръководство СИРИЗА постигна сензационен резултат от 27%, което го превърна в официален лидер на опозицията и в световна политическа звезда.

През 2013 г. е номиниран от Европейската левица за водещ кандидат за европейските избори през 2014 г., а с това и за един от кандидатите за президент на Европейската комисия.

По време на директните дебати в Брюксел между претендентите за поста той говори само на родния си език. Коментатори се подиграваха с него, че не е имал време за уроци по английски език, след като
винаги е бягал от училище, за да протестира - той обаче получи най-много туитове с одобрение.

За личния живот на Алексис Ципрас не се знае много. С ученическата си любов Перистера Базиана, която галено нарича Бети, той живее вече 20 г. без брак, пише "24 часа". Бивша лява активистка, тя стои далеч от светлините на прожекторите, но понякога го придружава на обществените му изяви.

Внимателен съпруг и баща, Ципрас често прекъсвал партийни заседания, за да се обади вкъщи и да пита как са двамата му синове. Той открито подкрепя гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки, припомня Ройтерс.

Ако прогнозите се сбъднат, Ципрас ще е първият гръцки премиер, който не е женен, което е предизвикателство към консервативното гръцко общество. Той няма никакъв управленски опит, но пък черпи сигурност от сродните радикални леви движения в Испания, Италия и Португалия, обобщава изданието.

#Алексис Ципрас #избори #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници