Три сценария пред Гърция с новата власт

Три сценария пред Гърция  с новата власт
A A+ A++ A

Три сценария за гръцкото развитие с новата власт след предсрочните избори виждат наблюдателите. На първо място е фактът, че правителството ще бъде изправено пред същата планина от 240 млрд. евро дълг като досегашното правителство на "Нова демокрация".

Кабинет на радикалната левица СИРИЗА - или по-скоро коалиция с ПАСОК и To Potami - може да се окаже принуден от реалността да продължи по принцип антикризисната политика, пише "Дневник" Това ще означава страната да се договори с МВФ и правителствата от еврозоната за облекчаване на условията на помощната програма; или да доведе страната до излизане от еврозоната.

Новата власт трябва да убеди кредиторите,

че ще подобри бюджетния баланс и фискалните и икономически реформи, за да бъде отключен поредният транш от 7.2 млрд. евро.

СИРИЗА иска свиване на 2% от БВП на условието бюджетният излишък да е 4.5% в следващите три години. Това е възможно, ако държавите от еврозоната приемат - както вече са го правили - намаляване на лихвите и удължаване на матуритета по помощните кредити. Но и СИРИЗА трябва да направи компромис с популистките обещания и да продължи някои реформи, най-малкото за да поддържа стабилен бюджеен излишък.

Ако Атина и кредиторите не се договорят,

ЕЦБ може да отреже гръцките банки от евтин капитал

и за да ограничи загубите от евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция. Подобно на кризата в Кипър, ще последва контрол над капиталовите активи и потоци. В най-лошия случай страната се завръща към печатането на драхми, за да не колабират икономиката, администрацията и финансовата система.

Дори германският канцлер Ангела Меркел иска да се избегне такъв вариант. Негативните последици за имижда на твърдолинейната политика на Берлин ще са сериозни. Освен накърнената репутация, страната - подобно на всички останали от еврозоната - ще понесе тежки загуби заради отпуснатите заеми по помощната програма и кредитите на търговските банки.

Но

ако СИРИЗА отхвърли реформите,

Германия ще спре помощта. Еврозоната става безсмислена, а финансовите загуби - още по-големи от варианта с излизането на Гърция, ако една от страните в нея само иска парите на германския данъкоплатец. Всяка друга страна с евро ще има основание да изнудва Берлин, да продължи с бюджетните дефицити и да не преструктурира икономиката си.

При вариант на противопоставяне с кредиторите, шансовете на СИРИЗА не са големи, заключва изданието. По-вероятно е партията да се разцепи заради несъгласие на по-радикалните елементи в нея с антикризисния компромис и да падне от власт. Следват нови избори и вероятното завръщане на правителство на "Нова демокрация".2

#СИРИЗА #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори