Очаквания за неизбежен сблъсък след победата на СИРИЗА

Очаквания за неизбежен сблъсък след победата на СИРИЗА
A A+ A++ A

Хаос на пазарите и очаквания за неизбежен сблъсък посрещнаха новината от гръцката столица, където до късно през нощта народът празнуваше победата на радикалната лява коалиция СИРИЗА на парламентарните избори.

Перспективата правителство, настроено срещу бюджетните ограничения да дойде на власт в Гърция предизвика страхове от банкрути, които могат да се разпространят в еврозоната, пише "Яху нюз".

Агенцията отбелязва, че риториката на СИРИЗА допада на много хора в Гърция, където икономика е спаднала с една четвърт, нивото на безработица е над 25%, а заплатите са се понижили с най-малко 30%.

За да получи финансови средства, правителството трябваше да ореже обществените разходи, заплатите и пенсиите, а също да повиши данъците.

Напредъкът на страната бе наблюдаван от инспектори на МВФ, ЕК и ЕЦБ, общо известни като „тройката”. Но Ципрас заяви, че „тройакта” и редовните инспекции по дълга са „останали в миналото”.

Резултатите от изборите в Гърция ще бъдат основната тема на срещата на министрите на финансите на страните от еврозоната в понеделник. По думите на министъра на финансите на Белгия Йохан Ван Оверфелд „има място за гъвкавост, но то не е много”.

Някои от коментарите, залели западните медии, не са така обезсърчителни. Победата на Сириза на изборите в Гърция не означава, че страната внезапно е залитнала към марксизма, пише британският "Гардиан".

Според изданието резултатът от изборите сочи три неща: стратегическа криза в еврозоната, решимост на гръцкия елит да се държи здраво за систематичната корупция и нов начин на мислене сред младежите. Икономистът Пол Мейсън смята, че от тези три неща, най-лесна за разбиране е кризата в еврозоната: МВФ предрече, че Гърция ще отбележи икономически растеж след получената помощ през 2010 година. Вместо това икономиката се срина с 25%, заплатите се понижиха, а младежката безработица достигна 60%.

Колкото до гръцките олигарси, тяхното лошо управление предшестваше кризата. Те позволиха Гърция да се превърне в бойно поле на конфликти на интереси. Гръцкият журналист Янис Палеологис, в своя книга твърди, че в страната е налице „перманентна безотговорност, витае чувство за безнаказаност и никой няма желание и възможност да действа за общото добро”.

Би Би Си отрази широко в репортажите си реакцията на гърците след обявяването на изборните резултати. На площад Катмонос се развяват знамена, привържениците на СИРИЗА пеят и танцуват, прегръщат се, има сълзи и широки усмивки. Налице е необикновена победа на радикалната левица в Гърция- вероятно отвъд очакванията на самите привърженици, коментира агенцията.

Сега Алексис Ципрас ще се опита да поведе революция срещу бюджетните ограничения, подкрепен от силен демократичен мандат, предаде BBC.

Ципрас заяви по време на своята победна реч, че желае сътрудничество с европейските партньори на Гърция. Въпросът е - доколко те са готови на компромис?

СИРИЗА иска преразглеждане на съкращенията в обществения сектор и увеличаване на заплатите и пенсиите. Иска и опростяване на голяма част от гръцкия дълг, който е предимно към правителства от еврозоната.
 
Случилото се е забележителен момент едновременно в гръцката и европейската политика, отчитат анализаторите и предричат дни на изпитания.

ЕЦБ никога няма да наводни пазара с нови пари, а Гърция никога няма да поеме риск с радикалната левица, казваха мнозина до момента. Но сега тези, за които политиката на СИРИЗА е лудост, а нейните лидери са откачили, ще трябва да се справят с реалността на нейната убедителна изборна победа.

Опасенията от ефекта на гръцката промяна в други страни в еврозоната е аспект, на който обръща внимание ирландският "Индипендънт". Резултатите от изборите в Гърция може да намерят отражение в страни като Италия, Испания и Португалия, където неприязънта към бюджетните ограничения също нараства, пише изданието.

Според авторите победата на СИРИЗА на изборите в Гърция е подобна на земетресение, тя предизвиква голям отзвук в Европа. Ако една малка страна като Гърция се опълчи на заемодателите, посланието към испанците, португалците и италианците ще бъде, че те могат да направят същото” - това е мнението на професорът от Лондонския университет Костас Дузинас.

Гръцкото въстание срещу икономическите господари на Европейския съюз, обаче може да се превърне в продължителна икономическа обсада.

„Това прилича на игра, в която Гърция и ЕС шофират един срещу друг и всеки се надява другия да завие встрани пръв, за да не се стигне до катастрофа. Разликата е, че ЕС шофира Мерцедес, а Гърция кара стара таратайка”, смята от своя страна професор Аристид Хацис от Атинския университет.

Междувременно приключва обработването на бюлетините след извънредните парламентарни избори в страната и резултатите сочат убедителна победа на Коалицията на левите радикални сили, по-голяма от очакванията, отбелязват руски анализатори с очакване за сериозни промени във вътрешната и външната политика на Гърция и дори разрив с Европейския съюз.

Изминали са много часове от момента, в който стана ясно, че гръцката левица побеждава, но хората не си тръгват от предизборния щаб на СИРИЗА, коментира руският телевизионен канал НТВ.. Те продължават да се поздравяват един друг и да обсъждат по какъв път ще продължи тяхната страна, ще намалее ли бедността и ще бъдат ли възстановени работните места. Те са гласували именно за това.

„Победата на радикалната левица в Гърция на практика е смяна на политическия курс. Лидерът на Сириза заяви, че ако не бъдат опростени дълговете на Гурция страната ще излезе от еврозоната и може би ще излезе от ЕС”, предрече руската телевизия.

Икономистите гадаят дали Гърция ще се върне към драхмата, пише руското издание Вести. Финанс.
Проблемът е там, че дългът на Гърция е 320 милиарда евро, или 175 % от брутния вътрешен продукт на страната.

Гърция изпадна в дълбока и продължителна рецесия, а нейните производствени показатели се понижиха с 25% в сравнение с предкризисното ниво. Най-лошото е, че нивото на безработица е почти 26%, а сред младежите – над 50%, припомня изданието.

В момента повечето от помощите при безработица към гръцките граждани престават да се изплащат след изтичането на срок от 12 месеца, а дърлготрайно безработните често губят достъп към системата за държавна медицинска помощ. Добавете към това повишаване на цените на лекарствата с 30% и лесно ще разберете защо СИРИЗА с радикалните си идеи привлича гърците повече от общоевропейските ценности.

Главната интрига е в това, колко далеч е готов са иде Алексис Ципрас и какво ще отговорят кредиторите, отбелязва финансовото издание. В момента никой не говори за възможността Гърция да напусне еврозоната. Но ако смекчаването на условията за предоставяне на помощ към страната се окаже невъзможно, новият премиер може да постави въпроса за напускане на еврозоната пряко.

На 28 февруари може да бъде сключен договор за предоставяне на поредния транш.
Или Атина ще посъветва своите европейски приятели да забравят за единна и неделима Европа, заключва Вести. Финанс..

 

#СИРИЗА #победа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"