СИРИЗА взима 149 места в парламента, започва коалиционни преговори

СИРИЗА взима 149 места в парламента, започва коалиционни преговори
A A+ A++ A

С два недостигащи мандата за пълно мнозинство СИРИЗА започва коалиционни преговори за формиране на правителство след историческата си победа на предсрочните парламентарни избори в Гърция.

Пои данни на МВР на Гърция при обработени над 90% от бюлетините, партията печели с 36.32%. При тези резултати Сириза получава 149 от местата в гръцкия парламент, като за формирането на самостоятелно правителство са й необходими 151 места.

Партията „Независими гърци” (АНЕЛ), която получи 4.7% от вота и 13 места в парламента вече е изразила пред лидера на Сириза Алексис Ципрас готовност за сътрудничество. И двете партии се противопоставят на мерките за строги икономии, наложени от международните кредитори на Гърция – ЕС и МВФ, в замяна на спасителен заем. По данни на гръцкия информационен портал news247.gr, срещата на Каменос с лидера на Сириза, е планирана за 10.30 часа в понеделник.

По думите на лидера на „Независими гърци” Панос Каменос, в новата социална и политическа реалност, която се е създала в резултат на изборите, АНЕЛ ще помогне в стабилизирането на ситуацията, за доброто на Гърция. „ Аз се свързах с Ципрас, поздравих го с победата и казах, че „Независимите гърци” , както сме и говорили от самото начало, подкрепят промените на политическата сцена в нашата страна”, заяви Каменос.

Той обаче заяви категорично, че няма да участва в парламентарна коалиция с партия „Потами”, която има 5.9% от гласовете на избирателите и 17 места в парламента. Същевременно, гръцкият вестник Proto Thema отбелязва, че лидерът на партия „Потами” Ставрос Теодоракис също не е готов да сключи коалиция с „Независими гърци”.

След победата си, лидерът на Сириза Алексис Ципрас заяви, че Гърция отменя от 26 януари мерките на строги икономии.

„Днес гръцкият народ пише история. Гърция обръща страницата и оставя в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение. Гърция върви напред с оптимизъм, надежда, достойнство, със стабилни стъпки към променяща се Европа. Гърция, Сириза и гръцкият народ са примери за променяща се Европа”, заяви Ципрас.

„Аз прекрасно разбирам, че резултатите от гласуването не дават картбланш, а са само мандат на доверие за възстановяването на сплотеността на обществото. Ние ще възстановим доверието и ще сформираме правителство на всички гърци”, добави той.

„Днес беше победена Гърция на недемократическия уклон. Ако някои е победил днес, то това е Гърция на тежкия труд, творецът на културата. Гърция която се надява на достойно бъдеще. Това е победа на всички народи на Европа, борещи се против мерките на строги икономии, които разрушават нашето общо европейско бъдеще”, подчерта Ципрас.bg:

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »