Проверяват ЕРП-та заради раздутите сметки за ток

Проверяват ЕРП-та заради раздутите сметки за ток
A A+ A++ A

Започва проверка в трите електроразпределителни дружества дали измервателните им уреди са точни. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

По Нова тв заместникът й Антон Павлов призна, че са засипани с оплаквания от цяла България, основно от клиенти на „Енерго-про”.

"Констатирахме, че клиентите са получили две фактури, като втората е с падеж 10 февруари”, посочи зам.-министърът на енергетиката.

Проверката започва от "Енерго про". Причината за това е, че дружеството направи извънредно отчитане през януари и така абонатите му получиха две сметки за ток с един срок за плащане - 10 февруари.

След намесата на Министерството на енергетиката, срокът за плащането на втората фактура беше изместен до 25 февруари.

"Ако бъдат намерени нарушения, ще бъде приложена цялата строгост на закона", закани се Петкова.

Шефката на ведомството обяви, че кани на среща представители на трите дружества, за да се обсъдят несъвършенствата в законодателството.

Наредбата, която определя правилата за отчитането на потреблението на ток, наистина предвижда веднъж годишно да има извънредно отчитане на електромерите, но не е известно защо "Енерго про" го направи точно през януари, когато консумацията е висока, коментира Петкова, като се ангажира, ако на предстоящата среща бъдат посочени проблеми, да се заеме с тяхното решаване.

В отговор на въпрос за работата на "Южен поток България" министърът обясни, че дружеството (в което с по 50% са акционери БЕх и "Газпром" - бел. ред.) не може да спре да работи, тъй като от русия няма официално съобщение, че проектът "Южен поток" се прекратява. Министърът обяви, че държавни средства не се харчат в момента за дейността на тази компания, но посочи, че е разпоредено заплатите на служителите там да бъдат намалени до средните за сектор "Енергетика".

Зам.-министърът на енергетиката Антон Павловувери, че по всеки сигнал ще се извърши проверка.

„Още днес ще заминат екипи в района на Североизточна България. Планови проверки ще има и в останалите електроразпределеителни дружества. Очакваме и ДКЕВР да се включи в проверките”, каза той.

#ток #сметки #министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"