Отношенията между САЩ и Турция са като брак без любов

Отношенията между САЩ и Турция са като брак без любов
Реджеп Ердоган и Барак Обама Снимка: www.vbox7.com
A A+ A++ A

Вашингтон преразглежда отношенията си с Анкара заради разминавания в регионалната политика и антиамериканската риторика на турски водещи политици, което подрива отношенията между двете съюзни страни. Това казал пред в. "Хюриет" Майкъл Уърц, висш сътрудник на американския мозъчен тръст Център за американски прогрес /ЦАП/.

"Те /турско-американските отношения – бел. ред./ са като поостарял брак. Вече не става дума за истинска любовна афера", е оценката на Уърц. "Налице са много поводи за сърдене и партньорите вече не са щастливи един с друг." Анализаторът допълва, че Вашингтон е в процес на преоценка на отношенията си с Анкара, тъй като "са налице редица разочарования". Отказът на Анкара да позволи на САЩ да използват военновъздушната база Инджирлик е сериозна причина за загриженост сред американските военни стратези и изглежда в момента е приоритетен въпрос, оценява Уърц. В допълнение към отказа на турското правителство за участие във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта /ИДИЛ/ и поради неприлагането на своите задължения като член на НАТО с недопускане на САЩ до пълно използване на Инджирлик, Вашингтон е разочарован, че "едната страна в този брак говори много за международните връзки пред обществото по начин, който не е здравословен" според Уърц. "Американското правителство два пъти беше принуждавано да променя документи, след като турското правителство изопачи съдържанието на вътрешни разговори между официални лица от Турция и Съединените щати – това е абсолютно неприемливо между близки съюзници."

Попитан за какво по-точно става дума, Уърц уточнил, че според Вашингтон турското правителство е изопачило разговора за Фетуллах Гюлен, живеещ в Щатите ислямски теолог, между американския президент Барак Обама и Реджеп Ердоган, който тогава беше премиер. "Това беше сериозен показател за ерозиране на доверието, че турската страна променя съдържанието. Това е една причина, заедно с разминаванията в реалната политика, поради което и хората от американското правителство, и тези от вашингтонската общност на мозъчни тръстове започнаха да преоценяват американо-турското партньорство", е мнението на Уърц. И допълва, че непрекъснатите атаки от страна на Ердоган срещу ролята на САЩ в региона още повече накърняват двустранните отношения, споменавайки изказаната публично критика от страна на Ердоган по отношение на бившия посланик на Щатите Франк Рикардоне, когото Ердоган дори заплашил през 2013 г. с изгонване от Турция. "Как би трябвало да си представяме функционирането на двустранни отношения, ако основният представител на САЩ е обвинен, че е част от конспирации и е поставен в много неудобната ситуация, в която трябва да оправя неточни твърдения, които са отправени публично?"

"Турция все още е много важен партньор и се намира в значим регион. Но, в същото време, е ясно, че отношенията са станали още повече въпрос на преговаряне." "Оставам с впечатлението, че никой в Белия дом, в Държавния департамент или в Пентагона не е готов тези дни да прави големи услуги на Турция", допълва Уърц.

Анализаторът държи на мнението, че скоро няма да има голяма промяна в посока подобряване на отношенията и дори предвижда, че връзките между двете страни ще бъдат изправени пред нови предизвикателства след изтичане на мандата на Обама. "Дали ще е Хилари Клинтън или президент на републиканците, можем да очакваме американската администрация да е по-твърда към Турция, отколкото е сега". Според Уърц въпросът не е свързан с личните отношения между лидерите, а с турските възможности и готовността на Анкара да бъде стабилизиращ играч в региона, сериозен съюзник в НАТО и стабилен партньор на САЩ. Анализаторът подчертава, че има три неща, които са ерозирали доверието в турския капацитет: отношението към протестите заради парка Гези; погрешното тълкуване на ситуацията в Мосул, където 49 служители на турското консулство бяха отвлечени от ИДИЛ; бъркотията около гр. Кобане, при която Турция не изглежда склонна да упражни каквито и да било усилия за спасяването на града от ИДИЛ. "В този контекст днешното турско правителство, изглежда, не разполага с аналитично прогнозиране, политически прагматизъм и възможности за трупане на разузнавателна информация", заключава Уърц.

Източник: БГНЕС

#САЩ #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници