До 100 тона мини стигали до Горни Лом почти без охрана

До 100 тона мини стигали до Горни Лом почти без охрана
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 100 тона мини са преминавали по пътищата на страната без обозначителни знаци и слабо охранявани. Мините са били предназначени за взривилия се завод за боеприпаси в Горни Лом, стана ясно от думите на директора на Националното следствие Евгени Диков, цитиран от БНТ.

На 1 октомври миналата година смъртоносна експлозия във фабриката за амуниции Миджур в село Горни Лом уби 15 работници – 13 мъже и две жени. Експлозията срина фабриката със земята. По време на разследването на инцидента, бе разкрито, че правилата за безопасност са били постоянно нарушавани, а лицензът на фабриката е бил отнеман два пъти, но връщан след обжалвания в съда.

Разследването е установило, че доставките на мини в завода в Горни Лом рязко са се увеличили няколко месеца преди инцидента. Всеки ден на граничния пункт Кулата са пристигали по 4-5 камиона с експлозиви. Те били ескортирани от кола на гръцките военни, пожарната и полицията. У нас са били посрещани от двама охранители.

Боеприпасите са потегляли към Горни Лом – през Сандански, Дупница, Монтана, Враца. Оказва се обаче, че фирмата не е нарушила наредбата за транспортиране на боеприпаси.

От следствието ще разследват и междуведомствената комисия към министерството на икономиката.

"Тази междуведомствена комисия колкото и да е странно към онзи момент, когато е даден лицензът, не включва представител на МВР и служба КОС", съобщи Диков.

#Горни Лом #взрив #разследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"