Проф. Константинов: Гърция иска, освен обед, и вечеря - но без да плаща

Проф. Константинов: Гърция иска, освен обед, и вечеря - но без да плаща
снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Гърците са много нагли. Този коментар изрази проф. Михаил Константинов по повод желанието на Гърция да й бъде опростен външният дълг в ефира на Би Ти Ви.

„Представете си, че отивате да обядвате, поръчвате си и после трябва да станете от масата и да платите. Гърците обаче не дават тази маса, а казват, че искат и да вечерят“, посочи Константинов.

По думите му това, което се случва в Гърция може да обхване и други държави в Европа. „Когато гърците кажат няма да плащаме, същото ще последват и италианците“, смята професорът.

Той даде пример и с Германия и Русия и каквото се случва и тътне там. "Това се случва в цяла Европа. Русия води война и е мобилизирала целия си ресурс, а политиците в Русия изобщо не са уплашени от санкциите. Германците пък излизат да протестират срещу други хора, което досега не се е случвало, посочи Константинов.

Той изрази учудването си, макар непрекъснато да се печатат пари системата съществува. Проф. Константинов направи паралел между Европа и САЩ. „Американците печатат 2 трилиона долари, ние печатаме 1 трилион, но нашата валута се обезценява“, посочи той и допълни, че причината за това е голямата армия в САЩ и че парите отиват там.

От своя страна Владимир Каролев смята, че не само децата вярват в Дядо Коледа. Той коментира, че обещанията в Гърция покрай изборите, няма да бъдат изпълнени. "Един от митовете, които битуват в Гърция е, че е имало някакво стягане на коланите. През 2009 г. публичните разходи в Гърция са 97 млрд. евро, а през следващата година - 107 хил. евро. Гръцкото стягане на коланите бе по-малко разходи в публичния сектор“, коментира той.

По думите му единственият начин да се изпълни предизборното обещание за вдигане на пенсиите е Гърция да излезе от еврозоната и да се плаща в драхми. Това обаче означава, че и целите в магазините също ще са в драхми.

Каролев коментира и желанието на южната ни съседка да бъде опростен дълга й. Макар че това вече се е случвало в историята през 1952 г. на Германия. Финансистът посочи, че това се е случило след Втората световна война и се е случило за всички.

Той направи и сравление между Гърция и България и коя партия у нас се осъждествява със СИРИЗА. По думите му има наченки на популизъм у всички родни политически сили. „Лейди Татчър е казала, че крайният популизъм си е социализъм. Социалистическият вирус е заразен, защото това си е жив социализъм“, посочи още той.

Откакто съм жив, по-голямо безобразие от това в Украйна не съм виждал, коментира Константинов и избухналата с нова сила криза в страната.

 

#Владимир Каролев #Михаил Константинов #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници