Разпити на принцове и шейхове спънаха делото срещу имамите в апелативния съд

Разпити на принцове и шейхове спънаха делото срещу имамите в апелативния съд
Противниците на имамите в мълчаливо присъствие пред Съдебната палата в Пловдив Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разпити на принцове и шейхове от Саудитска Арабия, поискани от адвокатите на 13-те имами, спря делото за радикалния ислям в пловдивския апелативен съд. Заседанието беше кратко, защото магистратите поискаха време да се запознаят с доказателствения материал - цитати от Светото писание.

Допълнителна екзотика в процеса внесоха група протестиращи срещу имамите, застанали в мълчаливо присъствие пред Съдебната палата - на един от плакатите се четеше многозначителното Je suis Буново.

Защитниците на имамите настояват саудитските шейхове и принцове да бъдат разпитани със съдебна поръчка от Министерството на външните работи. Целта е съдът да получи достоверни данни за фондацията "Ал Ислами" и дали е имало среща в Мека и Истанбул през 2005 и 2009 г., на която да е имало представители на България.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава шестима от подсъдимите, приложи публикации във връзка със смъртта на саудитския крал Абдула.

"Нашите подзащитни се обвиняват за това, че дейността им е била финансирана от фондация, свързана с кралското семейство на Саудитска Арабия", аргументира се тя.

Приложени към делото бяха и публикации, че британската кралица Елизабет ІІ е изкаала съболезнования за смъртта на Абдула, в които се посочва, че арабският монарх е работил за мира и разбирателството между религиите. Други публикации, които съобщават, че всички държавни глави начело с Барак Обама са поднесли съболезнования за кончината на Абдула.

Защитата представи и заверени копия от Библията и Стария завет, които доказват, че и в християнството има норма за господството на мъжете над жените. По същото обвинение имамите бяха признати за виновни.

Адвокатите заявиха още, че преводачът Шуми, който е бакалавър по арабистика в СУ, е с недостатъчна компетентност и не е превеждал правилно книгите, намерени в имамите. Те настояват за теологична експертиза.

Росица Пенкова, адвокат на Ахмед Муса Ахмед, който единствен получи ефективна присъда по това дело, а в момента е в ареста и заради делото срещу джихадистите от Пазарджик, каза, че той има завършен курс за проповядване.

"Синът ми е невинен, той е в затвора заради нашия ислям, той е добър човек", заяви пред "Марица" майката на Ахмед Муса - Живка Стоянова.

Адвокатите на 13-те имами представиха множество искания и писмени доказателства. Прокурор Божидарка Попова получи 7 дни, за да се запознае с тях и да направи искания. Апелативният съд отложи делото, като обяви, че по-късно в закрито заседание ще се произнесе по исканията и ще определи дата.

 

#имами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници