4 колективни иска срещу ЕРП-тата внесе КЗП

4 колективни иска срещу ЕРП-тата внесе КЗП
A A+ A++ A

Четири колективни иска е завела Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу „Енерго-Про Продажби”АД и „Енерго-Про Мрежи”АД за наличие на неравноправни клаузи в общите им условия за предоставяне на електрическа енергия. До тази мярка се е стигнало след като дружествата не са отстранили доброволно констатираните от контролния орган неравноправни клаузи.

Към момента срещу цитираните ЕРП-та са в ход колективни искове в съда за прогласяване за нищожни на две констатирани неравноправни клаузи – по една в условията на всяко дружество. Освен това, през декември при последния преглед на Общите условия на „Енерго-Про Продажби”АД и „Енерго-Про Мрежи”АД КЗП установи нова неравноправна клауза, с която дружествата задължават своите клиенти при възникнали спорове да се обръщат за разрешаването им изключително и само към определен Арбитражен съд, чрез налагането на специална арбитражна клауза в бланкови заявления за продажба и пренос на електрическа енергия, което ограничава правото на потребителите да се обръщат към други съдилища.

В тази връзка, КЗП е определила арбитражната клауза за неравноправна и до дружествата ще бъде отправена препоръка за отстраняване в определен срок на клаузата от всички документи, в които е налична.   

Два от заведените колективни искове вече са спечелени и неравноправните клаузи са обявени за нищожни.

За неизпълнение на съдебното решение за отстраняването им е наложена съдебна глоба по 25 000 лв. за всяко дружество.


#Комисията за защита на потребителите #КЗП #ЕРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »