Литвиненко бил убит при трети опит

Литвиненко бил убит при трети опит
A A+ A++ A

Няколко опита за убийство на бившия руски шпионин Александър Литвиненко е имало преди отравянето му с радиация през 2006 г., съобщава Би Би Си.

Днес започва публичното разследване за смъртта на бившия служител на КГБ в Лондон, но не се споменават  допълнителни подробности за възможните други опити за покушение.

Преди да издъхне, Александър Литвиненко работеше за британското разузнаване. Според неговата вдовица Марина Литвиненко разследването ще даде на хората шанс да разберат кой е убил съпруга й.

Съпругата каза също, че до последно съпругът й е обвинявал Кремъл за своята смърт, но по-късно руската държава отхвърли каквото и да е било участие, припомня агенцията.

Освен бивш служител на КГБ, който работи в МИ-6, Литвиненко беше и отявлен критик на властта в Русия. Според адвоката на Марина убийството на съпруга й е "акт на държавно спонсориран ядрен тероризъм по улиците на Лондон".

Смъртта на Литвиненко, който получи британско гражданство след пристигането си във Великобритания, влоши отношенията между Москва и Лондон като редица дипломати бяха експулсирани и от двете посолства.

#Александър Литвиненко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници