УНИЦЕФ освободи 3000 деца-пленници в Южен Судан

УНИЦЕФ освободи 3000 деца-пленници в Южен Судан
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

УНИЦЕФ и партньори на организацията успяха да освободят около 3 000 деца, държани в плен от въоръжени групировки в Южен Судан.

Това е една от най-мащабните акции по освобождаване на деца в историята. Първата група от 280 деца беше освободена във вторник в селището Гумурук в източната част на Южен Судан. Останалите деца ще бъдат поетапно пуснати на свобода в рамките на следващия месец.

Вербувани от фракцията „Кобра“ на Южносуданската демократическа армия, предвождана от Дейвид Яу Яу, децата са на възраст между 11 до 17 години. Някои са участвали в бойни действия в продължение на 4 години, а много от тях никога не са посещавали училище. През последната година са били вербувани около 12 000 деца, предимно момчета, за да бъдат използвани като деца-войници от въоръжените групировки в Южен Судан.

Децата предадоха своите оръжия и униформи по време на подкрепяна от УНИЦЕФ церемония, съблюдавана от Комисията по национално разоръжаване, демобилизация и реинтеграция на Южен Судан.

„Тези деца са били принуждавани да правят и виждат неща, които никое дете не бива да преживява“, заяви представителят на УНИЦЕФ за Южен Судан Джонатан Вайх.

Той добави: „Освобождаването на хиляди деца изисква широкомащабна подкрепа и закрила, за да могат те да започнат да изграждат наново своите животи“.

#УНИЦЕФ #Южен Судан #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници