Грипна епидемия и в Стара Загора, най-много болни сред децата

Грипна епидемия и в Стара Загора, най-много болни сред децата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Грипна епидемия е обявена и в Старозагорска област, след като епидемията обхвана Бургас, Варна и Плевен.

На заседанието на регионалния щаб за борба с грип и ОРЗ във вторник стана ясно, че през последната седмица - 19 януари - 25 януари, в област Стара Загора се наблюдава двойно покачване на заболяемостта от Остри респираторни заболявания и грип, с епидемични стойности 237.11%. Най-много заболявания са регистрирани във възрастови групи 0-4 години и 5-14 години.

Потвърдени са 5 проби за наличието на грипен вирус А (H3N2).

Грипната епидемия на територията на Старозагорска област е в сила от 28 януари. Учебните занятия се прекратяват във всички училища на територията на областта до 29 януари, включително.

В сила влизат всички противоепидемични мерки във връзка снижаване на заболеваемостта, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Детските заведения ще работят с режим „филтър", като заболелите няма да бъдат допускани. Болните от грип и остри респираторни заболявания ще бъдат обслужвани по домовете от джипитата. 

 

#Стара Загора #грип #епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »