Изложба в чест на Владимир Димитров – Майстора

Изложба в чест на Владимир Димитров – Майстора
A A+ A++ A

Тази година честваме 133 години от рождението на големия художник Владимир Димитров – Майстора. Художествената галерия, която носи неговото име, ще отбележи годишнината с нова постоянна експозиция, а в отделна зала ще бъдат представени творби на Майстора, рамкирани с дарение на Свилен Блажев. Откриването е на 1 февруари в 11 часа.

В деня на честването ще бъде обявен носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора за 2015 г. По традиция ще бъде открита изложба на предишния носител на наградата – Свилен Блажев. Тя се явява в резултат на творческата му работа през 2014 г. и има за цел да обхване цялостно идеите и проблемите, които вълнуват автора.

По повод на годишнината ще гостува първата мултимедийна изложба, посветена на Майстора – „Светлина и Дух” – проект на Националния дарителски фонд „13 века България”. Проектът е иновативен за България и по същество е изложба от съвършено нов тип, преобръщаща представите ни за експониране на художествени творби в зала. Емблематични, но така също и по-малко познати творби на Майстора – рисунки, платна, скици, графики, автопортрети, се представят с помощта на високотехнологичен софтуер и „оживяват” в огромни полиекрани пред зрителя в залата, завъртат се в една визуална феерия със собствена хореография, в симфония от цвят, звук и светлина. Видеоартът прави възможно хипердетайлното вглеждане в картините, изследва акценти от техниката и уникалното използване на цвета от художника, наричан още „иконографът на българското лице”.

Владимир Димитров – Майстора е един от най-самобитните български художници с мироглед, който носи отличителните белези на националния ни дух. В многообразното си творчество той търси народностното начало преди всичко чрез характерния за българина традиционен бит, сюжети и образи.

Владимир Димитров – Майстора има своя философия за живота, свой поглед върху изкуството, което високо цени, и твърдо вярва в неговото предназначение – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството.

 

#Владимир Димитров – Майстора #Майстора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »