Москва и Анкара се договориха: Газът през Турция потича през 2016 г.

Москва и Анкара се договориха: Газът през Турция потича през 2016 г.
Снимка: www.infosi.bg
A A+ A++ A

Руският енергиен гигант "Газпром" планира новия газов маршрут през Турция да влезе в сила до края на 2016 година.

"Споразумяхме се да организираме работата така, че да подпишем междуправителствено споразумение през второто тримесечие на тази година и да започнем доставките на газ през септември 2016 година", заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер след приключилата му визита в Анкара, цитиран от АФП.

В същото време бе съобщено, че "Газпром" ще строи морската част на проекта "Турски поток" самостоятелно. Това се посочва в съобщението на газовия холдинг в края на работната среща на Управителния съвет на "Газпром"  и министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз.

Газотранспортните мощности на територията на Турция ще бъдат изградени заедно. Акциите на участие ще се определят чрез по-нататъшни преговори. Упълномощената компания от турска страна е Botas.

В рамките на една седмица от "Газпром" и Botas ще подготвят съвместен план-график на основните дейности на проекта.

След като на 1 декември Русия се отказа от проекта "Южен поток", който трябваше да мине през България, тя пренасочи през Турция газовия си поток за ЕС. Смята се, че бъдещият проект ще се нарича "Турски поток", през него за ЕК годишно ще преминават 63 млрд куб метра газ.

 

#Газпром #Русия #Турция #Турски поток #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »