ЕК иска от България да вкарва престъпниците в затвора

ЕК иска от България да вкарва престъпниците в затвора
Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Европейската комисия публикува анализа си на стъпките, предприети от България през последните дванадесет месеца в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът показва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.

Първият заместник-председател Тимерманс заяви: „Политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година затрудниха извършването на реформи в България. Въпреки това положителен знак е, че в редица области се признава съществуването на проблеми и се установяват решения. Сега е времето да се действа. Реформите, набелязани в нашия доклад, ще спомогнат за спечелване на доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната.

В България има талантливи и трудолюбиви хора, които искат да видят реални и трайни промени. Механизмът за сътрудничество и проверка продължава да бъде ценен инструмент за насърчаване на напредъка и се подкрепя от мнозинството от българите. Сега е моментът за изграждането на политически консенсус за ускоряване на реформите.“

В настоящия доклад се прави оценка на напредъка, постигнат от България. Като цяло напредъкът през изминалата година е бавен. Фактът, че през периода, обхванат от настоящия доклад, се изредиха три различни правителства, както и липсата на работещ парламент определено допринесоха за недостатъчната решимост за реформи. За да напредват реформите е необходимо да се признае наличието на проблеми и да се определят мерките за тяхното решаване. В това отношение сегашното правителство и Народното събрание предприеха важна стъпка с приемането на стратегия за съдебна реформа, в която се определят насоките на бъдещата работа в редица области. Те ще трябва да бъдат проследени и приложени на практика, за да бъде демонстрирано по убедителен начин наличието на промяна.

От последния доклад на Комисията през януари 2014 г. в някои от ключовите институции продължиха да се извършват управленски промени. С това следва да се окаже подкрепа на усилията за извършване на реформи до постигането на реална промяна. Примери за това са анализът на Висшия съдебен съвет на натовареността на съдилищата и прокуратурите и изпълнението на реформата на главния прокурор на прокурорските служби, които са почти приключили.

Въпреки това по важни въпроси, като осигуряването на разпределяне на делата на случаен принцип и почтени назначения на важни съдебни длъжности, на действията на компетентните национални институции продължава да липсва решимост, която е необходима за изграждането на доверие. Действията във връзка с добре познатите проблеми в областта на корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат откъслечни, като им липсва стратегическа насока. Има твърде малко примери за дела, свързани с корупция или организирана престъпност на високо равнище, достигнали до успешен съдебен край.

Комисията счита, че процесът на мониторинг посредством МСП, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, и конструктивният ангажимент на Комисията и редица държави членки продължават да оказват ценна подкрепа за усилията на България. Тази оценка се споделя от гражданите на България — наскоро публикувано експресно проучване на Евробарометър, проведено през ноември 2014 г., показва, че 79 % от гражданите на България са съгласни, че ЕС следва да участва в противодействието на корупцията, организираната престъпност и слабостите в съдебната система; 61 % от българите смятат, че ЕС е оказал положително въздействие за справяне със слабостите в съдебната система и над 50 % вярват, че е оказал положително въздействие за справяне с организираната престъпност и корупцията (вж. приложението).

Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година.

Контекст

На 1 януари 2007 г. Комисията създаде механизъм за сътрудничество и проверка, за да оцени ангажиментите на България в областите на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. От Комисията беше поискано да публикува редовни доклади за напредъка в тези области. Комисията оповести първия си доклад на 27 юни 2007 г. Докладите ѝ са придружени от работен документ на службите, в който се съдържа подробен анализ на Комисията по всеки от показателите, определени в механизма за сътрудничество и проверка.

Последният годишен доклад беше публикуван на 22 януари 2014 г.

Анализът на Комисията се основава на оценка на напредъка, направена от българските власти и на информация, подадена от държавите членки, международни организации, независими експерти и различни други източници. Комисията осъществи няколко мисии в България, като в докладите се вземат предвид и отговорите на България на изготвените от Комисията подробни въпросници. В работния документ на службите се съдържа подробно обобщение.

 

#ЕК #Европейската комиися #Комисията #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"