За 6 месеца да платим здравните си права или даваме за 15 години назад

За 6 месеца да платим здравните си права или даваме за 15 години назад
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В срок от 6 месеца всички здравно неосигурени лица трябва да си платят задълженията за последните три години, иначе ще плащат за 15 години назад. Тези мерки са предвидени от кабинета, обяви здравният министър Петър Москов на заседание на правителството в сряда.

Законодателни промени предвиждат, когато неосигурен пациент потърси медицинска помощ, докторите и лечебните заведения да информират НАП до три дни. Неосигурените имат срок от 6 месеца, за да покрият задълженията си за последните три години, както е в момента. Ако не го направят след този период, ще са задължени да покрият всички вноски.

„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница - 50-100 000 лв. лечение върху вас, вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години. Ще бъдете така добър да възстановите всичко, което дължите от началото на здравноосигурителния модел, както го правят повечето от нас”, заяви още Петър Москов.

Законодателните промени предвиждат и държавата за спази своите задължения към тези, които осигурява. Както ви съобщихме, от следващата година с 5 на сто започва поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който правителството ще плаща здравните вноски. В момента покрива само половината от задълженията.

#Петър Москов #осигуровки #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"