Кунева предлага звено "антимафия", което бори "гнилите ябълки" в съдебния сектор

Кунева предлага звено "антимафия", което бори "гнилите ябълки" в съдебния сектор
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Това е правителството на съдебната система", заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на Нова телевизия в четвъртък. "Има ли ВСС, от който България да е доволна? Очевидно ние имаме структурен проблем", категорична бе тя по повод проблемите в съдебната система, отразени и в доклада на Европейската комисия.

По нейно мнение всички изисквания към Висшия съдебен съвет за публично оповестени и той има избор дали да действа по очаквания начин, или не.

"Ако изпълнителната власт се намеси в съдебната, то това е грешка и може да бъде отчетено от Брюксел", добави Кунева. Решението на проблемите не е в създаване на нов орган, а в "предоставяне" - както е казано в доклада на ЕК, на функции на един съществуващ орган, където вече може да се намеси изпълнителната власт.

"Най-краткият път е да използване една от съществуващите институции, да й се придадат функции с малка промяна в закона и да се справи с декларациите - най-напред да се направи такава една форма на декларация, която да сочи разходите и доходите на хората, след което да се правят планови проверки", сочи решението на проблема с укриването на доходи и данъци вицепремиерът.

Тя увери, че вече има работна група заедно с МП и МВР за стратегия по работата за "предоставяне" функциите на една единствена структура. По думите й обаче най-трудно ще е да се подберат хората, които да работят в тази структура. "В България 30 инспектори биха могли да свършат тази работа по съдебния закон", предложи още Меглена Кунева и добави, че можем да вземем пример от Румъния.

#доклад #Меглена Кунева #ЕК #съдебна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници