Русия се обиди на ПАСЕ, която я лиши от глас до април

Русия се обиди на ПАСЕ, която я лиши от глас до април
A A+ A++ A

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която лиши делегацията на Русия от право на глас до април 2015 г., предадоха информационните агенции. Мярката е предприета заради агресивната политика на Кремъл по отношение на Украйна.

От своя страна Русия обяви, че прекратява участието си в асамблеята до края на годината. Така Москва заплашва окончателно да се оттегли от Съвета на Европа след почти 20-годишно присъствие.

ПАСЕ продължи всички санкции срещу Русия, като призова Москва да изтегли войските си от Украйна.

Авторът на текста за санкцията на ПАСЕ - Маргус Хансон от Естония, заяви, че ако през 2015г. Москва покаже позитивна промяна, правата на руската делегация ще бъдат възстановени. В първоначалния вариант имаше грузинско предложение за отнемане гласовете на руснаците до юни и западноевропейска инициатива - до април. Вторият вариант бе подкрепен сутринта от комисията за мониторинг на изпълнение на поети задължения.

Асамблеята поиска Москва да отмени анексирането на Крим, да проведе прозрачно разследване на случаите на убийства, изчезване на хора, нарушаване на човешките права от страна на въоръжените сепаратистки групи и призова Кремъл да разпусне всички военизирани формирования в региона.

Същевременно ПАСЕ отказа да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република за терористични организации.

Русия е член на ПАСЕ от 1996г. и има 36 депутати в делегацията, която вече бе лишена от глас през 2000г. заради втората чеченска война, изиграла решаваща роля за идването на власт на Владимир Путин. Русия е с една от най-големите вноски в бюджета на Съвета на Европа (23 млн. евро), както и доскоро основният източник на искове пред Европейския съд за правата на човека, в който ПАСЕ има глас за назначаване на съдиите.

#ПАСЕ #Русия #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"