Найденова: Не знам правосъден министър да е пропускал процедура за важен избор

Найденова: Не знам правосъден министър да е пропускал процедура за важен избор
снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

„Ние искаме реформиране на съдебната система, но ние искаме тези реформи да са резултатни и ефективни, а не повърхностни“. Това заяви представляващата ВСС Соня Найденова в ефира на Би Ти Ви.  
По думите й обаче този процес е започнал още през 2013 година, но има политически натиск над ВСС.

Найденова коментира още, че Докладът на Европейската комисия е оповестен вчера, но той се позовава на събития от миналата година и тези решения, които ВСС е взел  към края на миналата година не са отразени.

„На никой не му е приятно да получава критики, но всички трябва да гледаме на това, като на някакъв стимул за подобрение“, смята още Найденова. Тя допълни, че пътят, по който е тръгнала съдебната власт, е правилен.

Относно предстоящия днес избор на председател на ВКС, Найденова подчерта, че той е много важен. „Ще гласуваме така, както гласуваме на всички тайни избори, по системата за машинно гласуване. При нея няма компютър и няма как да се проследи кой как гласува“, коментира още тя.
Според нея обаче е притеснително, че този важен избор няма да протече под председателството на правосъдния министър, „който председателства ВСС, макар и да не е негов член“.

"Не помня в годините назад министърът на правосъдието да е пропускал такава процедура във ВСС, каквато е днешната за председател на Върховния касационен съд.", посочи Найденова.

Тя смята, че няма как да се критикува министърът заради това, но уточни, че доста отдавна са били ясни датите и на пътуването на министър и на избора, така че е можело „да се помисли“.

Относно искани оставки във ВСС, Найденова посочи, че за нея и колегите й, те трябва да се случат, ако някой не си свърши работата. „Тази оставки няма да свършат работа на хората“, смята тя.

#Соня Найденова #ВСС #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници