Москов отсече: Ако лъжем, че плащаме, системата ще ни лъже, че ползваме услуги

Москов отсече: Ако лъжем, че плащаме, системата ще ни лъже, че ползваме услуги
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Здравният министър Петър Москов застава зад тезата си, че неосигурените здравно ще ползват само услугите на спешния пакет. В сутрешния блок на БНТ в четвъртък той изрази мнение, че не може да има цели групи, които не си плащат здравните права.

"Като говорим за Спешната помощ и за неосигурените, това е въпрос на цяло едно поколение политици, които уверяваха, че може да не се плаща това, което се ползва. Искрено вярвам, че има поколенческа промяна, защото ако ние лъжем, че плащаме, системата ще ни лъже, че ползваме услуги", категоричен бе министърът.

Той обясни, че до момента 3 млн. имат възможност да получат Спешна помощ до половин час. При приключване на реформата, те ще станат 7 млн., увери Москов.

Той призна, че по отношение на осигуряването държавата също не е коректен платец. "Това, което предложих вчера за поетапно повишаване на осигурителната вноска не засяга самооосигуряващите се, а държавата, която не е адекватна на задълженията на хората, които внасят здравноосигурителни вноски", уточни още д-р Москов.

Тук не става дума за повишаване на осигурителната здравна вноска на самоосигуряващите се, а държавата да бъде коректен платец, подчерта Москов. "Не е възможно държавата с цялата си сила с всичките си фондове да не знае осигурителния статус на всеки един гражданин. Няма начин хора с нисък статус, да бъдат обложени допълнително", добави здравният министър.

Припомняме, че в сряда министърът обяви, че се готвят нови мерки - в срок от 6 месеца всички здравно неосигурени лица трябва да си платят задълженията за последните три години, иначе ще плащат за 15 години назад.

#Петър Москов #осигуровки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »