Прокуратурата отвръща на удара: Готви реформи заради евродоклада

Прокуратурата отвръща на удара: Готви реформи заради евродоклада
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В позиция по повод изнесения в сряда доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка прокуратурата представя идеи за реформи.

"Другата седмица ще представим интересен проект, както за структура за противодействие на корупцията, така и за минимални и необходими изменения в Наказателно-процесуалния кодекс на експертно ниво", заяви по този повод главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък. Основен акцент в проекта са предложения относно мерките за процесуална принуда, насочени към решение на проблема „с осъдените престъпници, които успяха да се измъкнат от правосъдието и да се укрият", отбелязва се в позицията на прокуратурата.

Обвинението също предлага и изменения, касаещи специализираните органи на съдебната власт, както и изменения в други закони. В същия срок ще е налице проект за създаване на специализирана структура за противодействие на корупцията, действаща на територията на цялата страна, на основата на специализираните звена, оценени положително в доклада на ЕК. Още през м. декември 2014 г., в хода на дискусията по актуализираната стратегия за съдебна реформа, е представен и проект за изменение и допълнение на ЗСВ, в частта му относно прокуратурата, допълва се в съобщението.

Иначе ръководството на Прокуратурата на Република България оценява мониторинговия доклад като максимално реалистичен и обективен.

"Направените констатации в доклада на ЕК са обективни и съм удовлетворен от тях", каза главният прокурор. Според него те малко или много дават позитивна оценка на работата на прокуратурата, но това не е максимумът. "Не можем да кажем, че в доклада има отличници, най-високата оценка, според мен е 4,50. Аз мисля, че съм оценен заради резултати и правя максимумът, за да си свърша работата", добави Сотир Цацаров.

Главният прокурор счита, че сега са необходими обединени усилия на всички власти за изпълнение на препоръките на Комисията. Прехвърлянето на отговорност или омаловажаването на проблемите е толкова вредно, колкото и самоцелните критики, както и опитите полезните решения да бъдат блокирани с конюнктурна политическа риторика, заключават от прокуратурата.

#Сотир Цацаров #доклад #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"