Реформатоският блок иска оставки в БНБ и КФН

Реформатоският блок иска оставки в БНБ и КФН
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реформатоският блок иска оставката на КФН. Това стана ясно от думите на председателя на парламенатарната група на РБ Радан Кънев от парламентарната трибуна. "Необходимо е еднозначно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори. Вместо да градят доверие, Българската народна банка и Комисията за финансов надзор се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система", посочи Кънев.

По думите му през изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не са изпълнили законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и не са спомогнали спестяванията на гражданите да се превърнат в инвестиции в българската икономика.

В декларация от името на парламентарна група Кънев обяви, че когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху Народното събрание.

"Необходимо е еднозначно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото няма повече да страда от подобна безотговорност", каза Кънев.

През изминалите години БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж, посочи той. Напротив, според РБ регулаторите са допуснали "системно изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари". "За годините на кризата 20 млрд. лева спестявания в банките напуснаха страната, а над две трети от активите на българските пенсионни фондове бяха инвестирани зад граница", посочи той

#Радан Кънев #БНБ #КФН #оставка #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"