Почина авторката на "Птиците умират сами" Колийн Маккълоу

Почина авторката на "Птиците умират сами" Колийн Маккълоу
A A+ A++ A

На 77 години почина авторката на романа, белязал няколко поколения - "Птиците умират сами", Колийн Маккълоу. Тя е издъхнала в болницата на австралийския остров Норфолк, съобщава ТАСС.

Колийн е родена в Уелингтън, Нови Южен Уелс, Австралия. Писателката е публикувала 25 романа.

Дебютният й роман „Невъзможна любов“ (Tim, 1974) описва срещата на опитна и успешна жена с младия Тим, който е изгубил вяра в себе си. Най- известният й роман „Птиците умират сами“ (1977) проследява забранената любов между Меги, произлизаща от семейство Клийри, овцевъди, и свещеник Ралф с амбиции във Ватикана.

Минисериалът, направен по книгата, с участието на Ричард Чембърлейн и Рейчъл Уорд става втори по гледаемост в САЩ и увеличава славата на оригинала. След това Колийн пише самостоятелни романи като „Безмълвният ангел“ (2005), но и исторически като поредицата „Господари на Рим“ (1990 – 2007). През 2006 публикува първата книга от криминалната серия за лейтенант Кармине Делмонико, която се развива в Кънектикът през 60-те.

Преди да се отдаде на литературна дейност Маккълоу се е занимавала с неврология и е преподавала в Йейлския университет в САЩ. От 1970 година живее заедно със съпруга си на остров Норфолк в Южния Пасифик.

Всеки от нас носи в себе си нещо, от което не може да се отрече, дори то да ни кара да вием от болка и да призоваваме смъртта. Такива сме и това е. Като в старата келтска легенда за птичката с трън, забит в гърдите, която излива в песен сърцето си и умира. Защото не може иначе – нещо отвътре я тласка. А ние, хората, съзнаваме, че ще сгрешим, още преди да го сторим, но макар да познаваме себе си, пак не можем да променим съдбата си, нали? Всеки от нас пее своята песен, убеден, че по-прекрасна светът не е чувал. Нали виждаш? Сами си забиваме тръните и даже не се питаме защо. Търпим болката и си втълпяваме, че си заслужава.“ /"Птиците умират сами"/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"