"Доун" даде нова информация за планетата-джудже Церера

"Доун" даде нова информация за планетата-джудже Церера
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Доун" направи нови снимки на планетата-джудже Церера. Те вече са по-добри и от тези, които са направени от телескопа "Хъбъл" и от който и да е друг наземен телескоп, съобщи Космос.бг.

Резолюцията на снимките от "Доун" е по-висока от тази на "Хъбъл", защото "Доун" пътува и все повече се приближава към Церера. Окончателното пристигане ще е на 6 март, когато автоматичната станция ще трябва да навлезе в орбита около Церера.

На снимките вече се забелязват някои от характеристиките на Церера. В южното полукълбо има тъмни обекти, които вероятно са кратери. Вижда се и мистериозното бяло петно, което все още не се знае какво представлява.

Церера е най-голямото небесно тяло, което се намира в пространството между Марс и Юпитер. Тя е описвана след откритието си като планета, но по-късно учените започват да я възприемат като астероид. Това продължава до 2006 година, когато класификацията е преразгледана и Церера оттогава насетне е наричана "планета-джудже". Т.е. тя е много по-близко до планетите, отколкото до астероидите.

Повърхността на Церера е най-вероятно смес от лед, хидратни минерали, въглеродни съединения и глини. Изглежда Церера е разделена на скално ядро, ледена мантия и е възможно да помещава океан от течна вода под повърхността си. От Земята видимата звездна величина на планетата е между 6,7 до 9,3 и дори и при най-голяма яркост е прекалено неясна за да бъде заблязана с просто око освен при изключително тъмно небе.

#НАСА #Церера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"