Иван Искров предлага Димитър Костов за подуправител на БНБ

Иван Искров предлага Димитър Костов за подуправител на БНБ
Димитър Костов
A A+ A++ A

Управителят на Българската народна банка Иван Искров внесе в деловодството на Народното събрание предложение Димитър Костов да седне на мястото на освободения от длъжност Цветан Гунев, съобщиха от институцията.

Към момента Димитър Костов е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Банково".

Иван Искров вярва, че предложеният кандидат за подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор” заслужава доверието на народните представители и отправя призив към тях да дадат положителния си вот за кандидатурата в кратки срокове.

Цветан Гунев бе освободен единодушно от Народното събрание на 21 януари.

Novinite.bg припомня, че Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни 2014 г., когато му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

След 18 юни от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

Кой е Димитър Костов?

Димитър Костов е член на Управителния съвет на Българската народна банка и подуправител, ръководител на управление „Банково”, от 11 юни 2005 г., като е избран от Народното събрание за втори 6-годишен мандат, считано от 12 юни 2011 г.

Преди да заеме тези длъжности той е бил председател на УС на Асоциацията на търговските банки и изпълнителен директор на търговска банка „Алианц България” АД от август 1999 г. Бил е изпълнителен директор на „Централна кооперативна банка” АД от май 1997 г. до август 1999 г.

Заемал е следните длъжности: министър на финансите (1995 – 1997 г.), първи заместник-министър на финансите (1993 – 1995 г.), заместник-министър на финансите (1990 – 1992 г.), член на комисията по външен дълг (1993 – 1994 г.), член на Пленарния съвет на БНБ (1991 – 1997 г.), управител за България в Световната банка (1995 – 1996 г.).

Димитър Костов е икономист, завършил е Университета за национално и световно стопанство през 1981 г., София. Има следдипломни квалификации в Икономическия институт в Болдър, Колорадо, САЩ и Института за публични и международни отношения „Удро Уилсън” към университета в Принстън, САЩ.

#Българската народна банка #Иван Искров #Цветан Гунев #Димитър Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"