Въоръжен младеж нахлу в холандска телевизия (ВИДЕО)

Въоръжен младеж нахлу в холандска телевизия (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Въоръжен младеж с костюм и вратовръзка проникна в сграда на холандската обществена телевизия NOS в град Хилверсум късно вечерта в четвъртък, но скоро беше неутрализиран от полицията, а прекъснатата програма бе подновена.

По-късно бяха показани кадри, но които се вижда как лицето, което говори холандски, носи пистолет и крачи до едно бюро в празното студио, преди да бъде арестуван.

Сградата на NOS беше евакуирана

Инцидентът попречи на излъчването на новинарската емисия в 20:00 ч., като на екрана се появи съобщение, че зрителите временно нямат достъп до ефира.

Говорител на прокуратурата разясни, че стрелецът е на възраст 19 години и е от град Пийнакер, близо Хага и се намира в ареста на полицията.

От записа се вижда мъжът обяснява спокойно на човек зад камерата, че представлява хакерска група и

иска ефир, за да говори за неща от глобално значение

Той веднага пуска оръжието и вдига ръце, когато петима въоръжени полицаи му заповядват да хвърли пистолета. "Хвърлих го, хвърлих го", се чува на записа. След това се чува гласа на полицай: "Ситуацията е под контрол". Генералният директор на NOS Ян де Йонг заяви по телевизията, че никой не е пострадал при инцидента.

Полицията претърси сградата, но не откри нищо, което да застрашава сигурността на обитателите й. Стрелецът предупредил, че е "тежко въоръжени" и не действа сам.

"Има пет плюс 98 хакери, които готвят за кибер-атака", предупредил той, твърдейки, че са заложени

"осем силни експлозиви, заложени в страната, които съдържат радиоактивни материали"

и ще бъдат взривени, ако не му бъде позволени да говори на живо по телевизията.

Кметът на Хилверсум заяави, че са взети допълнителни мерки за защита на работещите в медиите, след като двама въоръжени мъже убиха 12 души в редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо" по-рано този месец.

Въпреки засилените мерки за сигурност, младежът все пак е успял да проникне в студиото (на снимката горе), след като заплашил охранител с пистолета си.

Полицията и прокуратурата са започнали разследване на инцидента.

Междувременно местни медии съобщиха, че младежът наскоро загубил родителите си и бил психически разстроен. 

#младеж #телевизия #Холандия #въоръжен #арестуван

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"