Минута мълчание в памет на д-р Желев

Минута мълчание в памет на д-р Желев
A A+ A++ A

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на д-р Желю Желев. "Напусна ни Желю Желев – президентът, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България", отбеляза председателят на Народното събрание Цецка Цачева, съобщавайки в пленарна зала тъжната вест.

"Желю Желев беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни", заяви Цачева.

Президентът Желю Желев беше един

почтен човек, който искаше добро бъдеще на България

каза пред журналисти лидерът на БСП лява Българи Михаил Миков: „Познавах президента Желев от преди 1989 година, беше една изключителна личност, обществено ангажиран човек. Личност която участва в прехода и, въпреки политическите му позиции, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет“.

Д-р Желю Желев беше истински обединител на нацията. Днес

България загуби един от най-ярките си дисиденти

каза лидерът на ДПС Лютви Местан: „Той е първият демократично избран президент. Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото макар и той да бе основател и първи председател на СДС, той се издигна до президент на всички български граждани. Един истински обединител на нацията“.

„Днес не съм в състояние да изредя всички заслуги на д-р Желев, каза Местан. Ако има български политик, символ на демокрацията, това е точно д-р Желев - него загубихме днес".

Президентът Желю Желев ще остане в историята като един от хората, благодарение, на които не сме се отклонили от пътеката на демокрацията. Желю Желев е

символ на това, че промените не се изродиха в напрежение,

каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев: "Д-р Желю Желев ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които с всички неудачи по пътя, които сме имали, и с всички провали, поне от пътеката на демокрацията и на гражданския мир никога не сме се отклонили”.

„Мисля, че неговата роля за това е повече от определяща, смята Кънев. Той е символ на това, че в България никога промените не се изродиха в напрежение – било между етноси, било между политически течения или граждански групи”.

С всички особености на времето, в което живееше и работеше, той беч

овек, който пое властта в едно трудно време

той бе човек, който се опитваше да търси компромиса и разумното действие, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

„За всеки един от хората, които се занимават с политика, може да се каже всичко. Редно и нормално е да си спомняме полезните неща, които се случиха по негово време - опитите да се успокои обществото, ако щете и дори това, че по негово време и инициатива България влезе активно в балканската политика и показа, че има амбиция да има роля на Балканите”, добави Каракачанов.

#Народното събрание #Народно събрание #народни представители #Парламент #минута мълчание #Желю Желев #Михаил Миков #Радан Кънев #Лютви Местан #Красимир Каракачанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »