ДАНС стовари в музея над 2000 антики, провери и колекцията на Васил Божков

ДАНС стовари в музея над 2000 антики, провери и колекцията на Васил Божков
A A+ A++ A

В спецоперация в 11 града в страната агенти на ДАНС са претърсили 36 адреса с цел да пресече незаконния трафик на антични предмети. Сред проверените е била и колекцията на мажоритарния собственик на "Нове Холдинг" Васил Божков.

В периода между 26 ноември и 26 януари са извършени две мащабни специализирани операции срещу незаконния трафик на антики, информират на сайта си от националната агенция. В съобщението е спомената и "проверка на един от най-големите частни музеи, собственост на В. Б".

Със събраните антики се е заела специализираната прокуратура.

При проверките са били иззети над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи, сред които много скъпи, с висока културно–историческа стойност и уникални екземпляри.

Има тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, цели антични съдове от бронз и благороден метал (сребро с позлата), керамика и стъкло, различни по вид накити със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули, бронзови апликации, фигури от бронз и керамика на хора и животни, антични и средновековни печати, комплекти антични хирургически инструменти, фигури от мрамор, антични метални фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване, християнски кръстове и старинни икони.

Пред "Офнюз" днес шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров обясни, че колекцията на Божков е напълно законна и че иззетите при акцията предмети, които са пренесени в музея, не са от тези, каквито Божков събира.

Васил Божков е член на Съюза на колекционерите в България (чрез основаната от него фондация "Тракия") и притежава богата колекция от антични предмети, част от които изложени в Националния исторически музей.

Двете операции са били свързани с пресичане и документиране на незаконната дейност на международна организирана престъпна група на много високо ниво, в която участват български и чужди граждани, тенденциозно занимаващи се с търсенето и изкупуването на различни археологически предмети и друг вид културни ценности, които са изпращани в чужбина по организирани канали, с цел търговия, информират още от ДАНС.

В музея са предадени колекции, съставени от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения; цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия, пръстени-печати, рисувана луксозна древногръцка керамика, сребърни съдове от римската епоха и различни антични украшения с висок художествен стил на изработка, уточняват от ДАНС.

По време на операциите са иззети множество металдетектори, включително и специфични георадарни системи за прецизно проучване на земните пластове в пълен комплект с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на културни ценности, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности, които предстои да бъдат проверявани за автентичност.

Открити и документирани са производствени мощности и помещения за производството на специализирана техника, използвана за нуждите на престъпната група. Иззети са и множество компютърни конфигурации и други електронни устройства за комуникация, ползвани от групата.

Броят на участниците и ръководителите на организираната престъпна група, тяхната самоличност, както и други детайли не се съобщават към момента предвид спецификата на протичащите действия по разследването, сочат от ДАНС.

#антики #Васил Божков #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »