Шефът на свиленградската митницата остава в ареста, обвинява мафията

Шефът на свиленградската митницата остава в ареста, обвинява мафията
A A+ A++ A

Шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов остава зад решетките с постоянна мярка “задържане под стража”, реши Хасковският окръжен съд. Задържаният смята, че мафията го е поръчала, защото пречи на контрабандата.

Най-тежката мярка за неотклонение бе поискана от Софийска градска прокуратура. Прокурорът Владимир Дешев. разказа пред съда, че разследването срещу митническия шеф е било възложено на ДАНС след оплакване от шефове на спедиторски фирми.

Сигналът бил подаден от Стилиян Христозов и Хакиф Хабил. Техните камиони били отклонявани за щателна митническа проверка, което бъркало бизнеса им, защото закъснявали с доставките. След разговори с шефа на митницата Тодор Караиванов им станало ясно, че за да избегнат непрекъснатите проверки, трябвало да си плащат по 50 евро на камион.

На 27 януари единият от бизнесмените му дал 600 евро, а другият 600 лева. Банкнотите били надлежно описани предварително. След предаването на сумите агентите на ДАНС задържали Караиванов, като според прокуратурата при претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата е открит приетият подкуп и още над 12 000 евро. В жилището му са открити 6000 лв. във връхните му дрехи, както и три чувала с митнически документи, оригинали и копия, държани там незаконно.

Цялото разследване срещу Караиванов било организирано от агента на ДАНС Бойко Маринов.

Арестът ми е с цел да се провали разкриване на контрабандни канали, обяви в почивката на съдебното заседание Караиванов. Той сам пожела да говори пред медиите. Според него акцията по задържането му е провокация, започнала още през 2012 година.

“Само за последните пет месеца, откакто се върнах в свиленградската митница, има разбити два крупни канала за контрабанда – през септември бе заловен цял камион с нелегални цигари, а щетата за бюджета бе оценена на 1,5 млн. лв. Преди дни пък бе разбит друг канал – за парфюми менте и конфекция. Явно преча на някого", заключи задържаният.

Според него не е случайно, че когато през 2013 година, преди да замине в централното управление на митницата, когато направил изявление, че ще работи сериозно срещу контрабандата, получил заплаха за живота си.

"Явно сега не се работи срещу контрабандата, а срещу хората, които я спират”, заяви Караиванов.

Той бе категоричен, че при ареста му пари в джобовете му не е имало. За откритите в дома му 6000 лева каза, че е обичайно за него да държи големи суми вкъщи.

“Те твърдят, че съм взел пари”, лаконичен бе Караиванов. Прокуратурата пък настоява, че откритите в кабинета му банкноти съответстват по номера на описаните предварително.

Решението на Окръжния съд в Хасково може да бъде обжалвано пред апелативния съд в Пловдив.



#митница #контрабанда #Тодор Караиванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »