Ремонтират НДК и "Бояна" за 60 млн. евро?

Ремонтират НДК и "Бояна" за 60 млн. евро?
A A+ A++ A

Резиденция "Бояна" и НДК трябва да бъдат ремонтирани, за да бъдат използвани по време на българското председателство на ЕС през 2018 г. Тази тема е повдигната от финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Меглена Кунева по време на обсъждането на бюджетната рамка за 2016 г.

Кунева обяснява, че няма как да се мине без по-малко от 50-60 милиона евро:

Бих искала да се обърнем и към бизнеса

защото прочутият пример с датско председателство, че те са се справили с 50 милиона е затова, защото бизнесът е дал много голяма част. Плюс това, все пак на датчаните това им е седмо председателство, а на нас ще ни е първо и за мен тежестта върху администрацията наистина ще бъде много сериозна и като брой, и като подготовка. Ако можем да разчитаме, че примерно минералната вода ще бъде доставена безплатно на срещите - това вече е нещо, включително и в Брюксел на заседанията, защото там ще падне основната тежест".

Кунева предлага да покани колеги и бивши комисари, особено от Естония, Великобритания, които могат да бъдат нещо като

специални съветници на правителството по въпросите на председателството

и не само.

Горанов се ангажира да се включи въпроса в бюджета за 2016 г. Премиерът Бойко Борисов обаче съветва министрите да не губят "ресурсно време", да подготвят план с конкретни предложения и тогава да се обсъжда на правителствено заседание.

Културният министър Вежди Рашидов пояснява, че НДК е към неговото ведомство: "Само да ви уведомя: искаме - не искаме, НДК трябва да се ремонтира, тъй като

състоянието на НДК в момента е такова, каквото е състоянието на паметника пред НДК

Националният дворец на културата е много амортизирана сграда, в много лош вътрешен вид, единствено в годините са ремонтирани двете тоалетни до зала №1. Така че аз смятам, че от сега, и това, което каза премиерът, е най-доброто – 2015 година да седнем и да поработим наистина върху проекти, по които да ползваме европейски средства, защото няма да мине с козметичен ремонт, това трябва да знаем. Ако го правим – трябва да си го направим веднъж завинаги като хората".

#резиденция „Бояна" #НДК #Национален дворец на културата #Националния дворец на културата #ремонт #Меглена Кунева #Вежди Рашидов #Бойко Борисов #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"