Как ще се промени журналистиката след десет години?

Как ще се промени журналистиката след десет години?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Би Би Си огласи първите подробности по своя проект "Бъдеще на новините", който има за цел обсъждането как журналистиката ще се промени през следващите десет години, съобщава сайтът Journalism.co.uk. В увода към доклада директорът на новините на Би Би Си Джеймс Хардинг каза: "Това упражнение не е за прогнозиране на следващото десетилетие, а за подготовка за него".

Новинарската корпорация демонстрира своя ангажимент към иновациите със започване на излъчването на програма, в която могат да бъдат извършвани експерименти с нови начини на съвместна работа и поднасяне на новините.

Новините ще бъдат по-достъпни и навсякъде

Докладът набляга на "по-бързата, по-евтина и по-разпространена" връзка с интернет като елемент, който ще оказва въздействие както на създаването на новината от журналистите, така и на консумирането й от хората. В допълнение по-мощни микропроцесори – според Би Би Си те ще продължават да стават по-малки, по-евтини и по-мощни – ще доведат до "показателен растеж, не само като мощ на компютризацията, но също и в сферата на гъвкавостта и ефективността в голям кръг електронни устройства и системи." В резултат на това хората ще имат по-голям достъп до новини, отколкото досега, благодарение на разработването на мрежи 4G и 5G, както и на "по-малки и по-мощни" устройства като телефони, камери и други маркови продукти.

В същото време докладът препоръчва на медийните организации да не забравят, че не всеки, включително и във Великобритания, ще има достъп до високоскоростен интернет.

Увеличаване на автоматизацията в журналистиката

"Интернет задминава професионалния репортер", отбелязва Хардинг, обяснявайки как компютрите сега могат поне в известна степен, да извършват поне някои роли, традиционно намиращи се в обсега на журналистите – като например съпоставянето на данни. Например асистиран от компютър репортаж е бил използван при подготвяне на информация от в. "Лос Анджелис таймс" за земетресението, ударило Ел Ей миналата година."Нарастване мощта на компютризирането, програмирането на компютрите с алгоритми, комплексни мрежи, бланкетни инструкции, довеждащи до свършване на работата, ще стават все повече модернизирани", гласи докладът.

"Вече са създадени алгоритми, които могат сами да се адаптират и подобряват, което позволява на компютъра да се "учи в течение на времето и да развива изкуствен интелект. Обхватът от функции, който може да бъде автоматизиран и осъществяван по-скоро от машините, отколкото от хората, продължава да расте."

По-добро сътрудничество

Има забележки, че "има забележителна възможност за привличане в бъдеще на аудиторията отвъд изискванията за снимки или видеозаписи или коментари на събитията". Докладът допълва, че журналистиката на сътрудничество е от изключително значение за засилване на контакта на източника на информация с неговата аудитория, както и определянето и проследяването на по-голям сектор истории. Един пример за гледащо в перспектива сътрудничество, цитиран в доклада, е Public Insight Network,, инициатива на American Public Media. Над 250 000 души се подписаха в интернет, където те предложиха поглед отвътре, водеща информация и друга информация на 60 редакции из целите Съединени щати.

Видеото остава

В момента видеото се намира на върха във всекидневието на много източници на информация и социални платформи за тенденции – Фейсбук твърди, че има над 3 млрд. видеозаписи на ден, а Туитър включи нова функция, свързана с видеото Според Хардинг това е тенденция, която ще продължи да се развива. "Видео- и аудио информацията са сред нарастващо търсените от мобилната аудиенция", казва той в доклада, а по-нататък се уточнява: "Хората ще гледат повече видео, и, в тази връзка, екраните и интерфейсите на потребителите ще се подобряват".

Документалната журналистика е друга област, в която ще продължи да е налице развитие и растеж, за което ще способстват свързаността и мощта на компютърна обработка в посока големи количества данни да бъдат филтрирани, анализирани и съхранявани. По думите на Хардинг "изглежда в бъдеще повече истории ще бъдат намирани в данни от правителството, в корпоративна информация, в данни, получени благодарение на правото на достъп до информация и увеличаващото се количество сензорни данни – независимо дали чрез смартфони, преносими устройства или безпилотни самолети".

Докладът отбелязва, че компютърните "облачни" услуги, позволяващи да се синхронизират различни файлове и данни вече се използват за съхраняване и обработване на данни, поради което криптиращите технологии ще станат "все по-важни" за защитата и осигуряването им. 

#новини #журналистика #информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »