Калфин спира помощите за малолетни майки, вдига детските надбавки

Калфин спира помощите за малолетни майки, вдига детските надбавки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Социалното министерство готви нови промени в Закона за семейните помощи. Това съобщи в събота, във Варна министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Сред предвидените промени е спиране на помощите за родители на малолетни майки - целта е въпросните домакинства да не получават двойни суми, тъй като в момента бабата получава пари за невръстната майка, а тя - за новороденото си бебе. 

Това са част от мерките с цел да спре раждането на деца заради надбавките и помощите. Идеята е добавките да се плащат на семейство, а не за дете.

Калфин е с амбиция да вдигне детските надбавки. Домакинствата с едно дете ще получават 35 лева. При две деца сумата ще е 85 лева, а при три - 130 лева. За четвъртото и последващо дете подкрепата ще бъде по-ниска от 35 лева. Сега за второто дете сумата е 50 лв., а за всички останали - 35 лв. 

Също така, Калфин повтори намерението си еднократната помощ за майки-студентки да се раздели на части, за да се пресече практиката бременни да се записват като студентки само заради парите. 

Обсъждането на новото в Закона за социалното подпомагане започва още следващата седмица, посочи социалният министър. 

Министър Калфин заяви, че ще настоява за плащането на великденски надбавки към най-ниските пенсии. Това допусна в радиоинтервю в събота и финансовият министър Владислав Горанов.

Междувременно стана ясно, че директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов е освободен от поста си. 

„Имам по-различни виждания за работата на агенцията. Тя ще играе доста важна роля в бъдеще. Има към нея претенции от страна на Европейската комисия за начина, по който работи. Вярно, те се отнасят и за един период преди г-н Ангелов да дойде в агенцията, но имам действително основание и виждания Агенцията по по-активен начин да съдейства за работа по програми, които активно да извеждат хората от демотивирано състояние и да ги насочват към пазара на труда”, обясни социалният министър.

Той подчерта, че е съгласувал рокадата с Бойко Борисов. Според вицепремиера назначаването на титуляр начело на агенцията, най-вероятно ще бъде извършена ревизия на ведомството.

#Ивайло Калфин #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници