Преговорите в Минск носят шанс за примирие в Украйна

Преговорите в Минск носят шанс за примирие в Украйна
Представителят на Донецка република Денис Пушилин. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Поредни преговори за мир в Украйна започнаха в събота в Минск. Те обаче имат реален шанс за прекратяване на кръвопролитията. В днешните преговори участват бившият украински президент Леонид Кучма с пълномощия от Киев, пратеници на сепаратистките формирования в Донецк и Луганск - Денис Пушилин и Владислав Дейнего, представителката на ОССЕ в Украйна Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов. Зурабов играе ролята на посредник в преговорите на контактната група за уреждане на ситуацията в Украйна, уточнява ТАСС.

В същата официална резиденция пристигна и украинският политик Виктор Медведчук, смятан за приближен до Владимир Путин и включен в санкционния списък на САЩ, посочва АФП.

Беларус е на мнение, че днес има уникален шанс да бъде спряно кръвопролитието и да се постигне мир и съгласие в Украйна. Това заяви в събота беларуският външен министър Владимир Макей след среща с Леонид Кучма.

По-рано лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницки поставиха условие, за да участват в преговорите в Минск. Двамата обявиха, че няма да пътуват за Минск, докато украинският президент Порошенко не издаде заповед за примирие и прекратяване на огъня, както и за изтегляне на ракетните комплекси на отстояние, регламентирано в меморандума от 19 септември.

Представителят на ДНР в минските преговори Денис Пушилин подчертава, че едва след такава заповед лидерите на двете републики ще пътуват за преговорите.

Междувременно, министърът на отбраната в Украйна Степан Полторак съобщи, че 15 украински войници са загинали, а други 30 са ранени при сраженията между правителствените сили и проруските бунтовници само през последното денонощие.

По данни на ООН, до момента, след рухването на сключеното през септември примирие в деветмесечната война, са загинали повече от 5100 души.

#Минск #Украйна #ОССЕ #Донецк #Луганск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »