Американска банка става съветник на Гърция за бюджета

Американска банка става съветник на Гърция за бюджета
Янис Варуфакис. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американската банка Lazard ще бъде съветник на финансовото министерство по въпросите на държавния дълг и управлението на бюджета. Това стана ясно от думите на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. 

Световните агенции цитират представител на Lazard, който заявява, че гръцкият дълг трябва да бъде намален с 50 процента. Подчертава се съвпадението с мнението на бившия шеф на европейския клон на МВФ, който в писмо, публикувано от Financial Times, също предлага намаляване на дълга с 50 на сто, признавайки, че програмата за подкрепа е била основана на много оптимистични предположения за гръцката икономика.

Lazard вече веднъж консултира правителството на Гърция по преструктурирането на дълга през 2012 година, известно като програмата PSI - „Участие на частния сектор".

Ново преструктуриране на дълга не само е необходимо, но и възможно, коментира Матийо Пингас, представител на банката. По думите му от 320 млрд. евро дълг около 75 % са в държавния сектор. Според него може да се приложат комплекс от възможни решения, чрез които 50 % от тази сума - 100 млрд. от 200 млрд. евро, могат да бъдат намалени.

Това ще позволи на Гърция да постигне по-приемливо съотношение на дълг към БВП, примерно до 100-120 %, а не както е в момента - 170 %.

Припомняме, че един от вариантите за справяне с дълговата криза, бе предложен от Варуфакис, след встъпването му в длъжност като финансов министър, а именно - паневропейско споразумение за насърчаване на икономическия ръст и помощ за Стария континент. Варуфакис смята, че е погрешно да се възприема като „конфронтация" искането на Гърция да предоговори дълга си от 240 милиарда евро с Европейския съюз, съобщи "Франс прес". 

#Янис Варуфакис #Гърция #Европейски съюз #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници