Панов: Опасен за съдебната система е и корумпираният, и некомпетентният, и страхливият

Панов: Опасен за съдебната система е и корумпираният, и некомпетентният, и страхливият
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Еднакво опасен за съдебната система е и корумпираният, и некомпетентният, и страхливият. Това заяви новоизбраният председател на ВКС Лозан Панов в ефира на Нова телевизия. Той уточни, че ако статуквото представлява лошото състояние на съдебната система, всички сме част от него и всички сме отговорни - един с действията си, друг с бездействията си.

„Човечността е красива дума, нарочно не използвах „хуманизъм”, смятам, че това е важно за съдебната система. Човек не бива да среща надменност, обидно отношение или презрение от страна на магистратите”, уточни Панов.
По думите му трябва да има нетърпимост към корупцията.

„Трябва да сме нетърпими към корупцията, само така ще променим обществото”, смята съдия номер 1. Според него, в Европа нещата са различни, защото там има не само наказания, но и превенция. „За мен еднакво опасен е и корумпираният, и некомпетентният, и страхливият съдия”, каза още Панов.

По думите на Панов сред колегите му в системата има лека апатия. Причината за това е, че „всеки път говорим за реформи, а те не се случват“, допълни Панов и заяви, че проблемите идват от много места.

„Ако щете, да започнем от образованието, юристите излизат неподготвени. Съдиите трябва да бъдат добре обучени“, коментира той. Панов посочи, че посочването на проблемите е първата стъпка, от там нататък пътят става по-сложен.

Помолен да коментира защо е бил наречен страхливец, Лозан Панов отказа, но заяви „Позволете ми с мълчание да подмина едно такова определение“.

Съдия номер 1 коментира и изказването на правосъдния министър, че „филмът е бил предизвестен“ (изборът за председател на ВКС, б.р.). Панов заяви: „Не знам защо не гледахме заедно с правосъдния министър този филм“.

По думите му президентът със своята мъдрост ще реши казуса дали да бъде подписан указът за назначаването му. „В България всичко може да се случва, не очаквайте от мен да разшифровам поведението на моите противници“, коментира още Панов.

Относно твърденията, че Панов е човек на ДПС, той отговори така: Когато оглавявах Административния съд, се гледаха делата за сараите. Отсъдих правилно, знаете. Какво повече да кажа“, запита Панов.

#Лозан Панов #съдия #ВКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »