"Енерго-про" запазва лиценза, плаща глоба за двойните сметки

"Енерго-про" запазва лиценза, плаща глоба за двойните сметки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Глоба от 20 000 до 1 милион лева заплашва "Енерго-про" заради двойните сметки. Комисията регулатор ще реши до 6 месеца как да накаже дружеството. Възможно е обаче компанията да се размине и само с препоръка. При ЧЕЗ и EVN нарушения при отчетите не са открити.

Това стана ясно от извънреден брифинг на председателя на ДКЕВР Светла Тодорова в понеделник. На нея бяха обявени резултатите от извършена проверка на "Енерго-Про Мрежи" АД и "Енерго-Про Продажби" АД за установяване на нарушения на условията на издадените на дружествата лицензии за дейността "разпределение на електрическа енергия" и "обществено снабдяване с електрическа енергия".

След като са постъпили жалби в регулатора е направена обстойна проверка. Изискани са планираните графици за отчитане на потреблението, реалните графици, по които са направени отчитанията, обясни Тодорова.

След проверката, според Тодорова, няма нарушения, при периода на отчитане, който е определен като максимален в размер на 31 дни, но не е ясно защо е предприет вторият отчет още в началото на годината – през януари. Дружеството обяснява, че за да не се разместват датите за отчитане на потребители, се е наложило това да стане през януари, но за което няма доказателства, че било нужно да е точно в този месец, каза председателят на ДКЕВР.

До 6 месеца ще стане ясно какво ще е наказанието за дружеството за двойните сметки. Само 14 жалби обаче са подадени, а според закона за административните актове, това означава 14 нарушения за "Енерго-Про". Иначе опарените потребители на енерго дружеството са 67 000. На тези, които са получили двойни фактури, е предложено да разсрочат второто плащане с 15-дневен срок.

#Светла Тодорова #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници