ЕК: "Турски поток" няма да стане

ЕК: "Турски поток" няма да стане
Тръбите за "Южен поток" на пристанище Варна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че не вярва в жизнеспособността на проекта за газопровод „Турски поток“. Темата за алтернативни доставки на руския газ ще бъде дискутирана на среща на енергийните министри в София на 9 февруари, съобщава EurActiv.

Шефчович подчерта, че в проекта има технически проблеми и един от тях са дългосрочните договори, които имат клиентите от Европа с „Газпром“. В тях са вписани не само обемите, но и мястото на доставката на суровината. По тази причина и Шефчович не вярва, че проектът би имал бъдеще, макар и „Газпром“ да предупреди за радикална промяна - спиране на транзита през Украйна след 2019 г. и пренасочването му към Турция.

"Към 15 млрд. куб. метра газ, пренасяни по „Турски поток“, ще са насочени към пазара в Турция, между 15 и 20 млрд. куб. метра ще са за пазарите в Южна Европа, които ще бъдат свързани с проекта за новия газопровод, а капацитетът на тръбите е планиран за 63 млрд. куб. метра годишно", коментира еврокомисарят.

 Една от целите на „Турски поток“ е да заобиколи Украйна, а другата - да накаже България, която Русия обвини, че е саботирала изграждането на "Южен поток".

Еврокомисарят Шефчович не одобрява, че Москва комуникира с клиентите си само чрез пресконференции. Първото известяване за промяна на плана за „Южен поток“ направи президентът на Русия Владимир Путин по време на пресконференция в Турция. На 1 декември Путин обяви, че „Южен поток“ няма бъдеще, защото България не е дала разрешение за строителство и проектът ще бъде пренасочен към Турция. Планът е през газопровода да преминават 63 млрд. куб. метра годишно.

Оказа се, че нито една от страните или компаниите, които участват в проекта „Южен поток“ не е била официално уведомена за отменянето на проекта. Поради тази причина българският президент Росен Плевнелиев заяви, че се надява все пак, че "Южен поток" ще получи необходимите разрешения и ще започне строителството му. "България все още не е получила официално изявление от Русия за отказ от проекта "Южен поток" и за това не изключваме всички възможности за продължаване на подготвителната работа по проекта", коментира Плевнелиев в интервю за чешкия вестник "Lidove Noviny".

Относно предложението от българския премиер Бойко Борисов за Европейския газоразпределителен възел в близост до центъра на град Варна, Шефчович заяви, че ЕС подкрепя подобни проекти, ако те са прозрачни, жизнеспособни и са подкрепени от съседните страни.

На срещата в София ще участват министрите на енергетиката само на страни от ЕС: България, Австрия, Хърватия, Гърция, Унгария, Румъния, Словения и Словакия. Сърбия ще бъде информирана за резултатите от заседанията след това.

 

 

#Газпром #Путин #Владимир Путин #Москва #Турция #Русия #Турски поток #Южен поток #Марош Шефчович #България #Шефчович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници