Андрей Ралев: Не еколозите пречат на Банско, а монополът в ски курортите

Андрей Ралев: Не еколозите пречат на Банско, а монополът в ски курортите
Снимка: www.adventurestory.bg
A A+ A++ A

Дебатът за развитие на планиския туризъм в Банско между природозащитниците, управляващите и хората от Банско е възможен, както и постигането на реално споразумение. Ние предлагаме доста конструктивни решения в тази насока, заяви Андрей Ралев, член на Управителния съвет на Сдружение за дива природа „Балкани“.

Коментарът е по повод предложението на премиера Бойко Борисов активистите за изграждане на втори кабинков лифт в Банско да убедят с разумни аргументи природозащитниците, които атакуваха идеята.

„Ако говорим за съоръженията, имаме конкретни предложения как да се подобри организацията и се замени изграждането на втора кабинка с такава с по-добър капацитет. Може да има безплатен паркинг, както е във всички ски курорти. Също така може да се използва шатъл или електрически автомобили до пистата, каквато е идеята на кмета на Банско, за може туристите да не качват личните си автомобили. Това е една много добра идея, която може да се разгърне. Може и да се замени лифтът до Безбог с по-бърз и по-сигурен. Това е малка част от предложения, които може да обсъдим“, коментира Ралев.

Според него, единственото решение за изграждането на второ кабинково съобъжение успоредно на вече съществуващото е абсолютно нереалистично и няма инвеститор, който да се съгласи да направи това, при положеине, че може да увеличи капацитета на тази, която е в момента.

„Ако се направи разумно разширение на вече съществуващата база, няма да се наложи да бъде изсечено и едно дърво“, уточни Ралев. Това е всъщност основният аргумент на природозащитнищите, че заради новия лифт ще бъдат изсечени декари вековни дървета.

Андрей Ралев смята, че не природазащитниците пречат на икономическото развитие на планинския туризъм и в частност на Банско, а монополът в ски курортите.

„Проблемът са хората, които позволяват монопол в ски курортите и отпускат нерегламентирана държавана помощ на офшорни фирми с кипърски собственик. Много хора искат да инвестират в ски туризъм, но не им се позволява чрез легални и нелегални методи. Това саботира туризма в Банско, не природозащитниците. Съществуващият модел определено не привлича туристи. Според изследванията, туристите са най-недоволни от качеството на услугите именно в Банско. Хората казват, че има ски писти, но качеството е под всякаква критика, особено спрямо цената. Точно това е монополът - лошо качество и висока цена“, коментира Ралев.

Експертът смята, че ски туризмът не е единственият вид туризъм, който трябва да се насърчава. Той не може да си обясни защо не се използва голямата реклама на пешеходните маршрути Е-4- Витоша - Рила - Пирин при положение, че всички туристически държави я изпозват.

„Така се привличат хора, а ние нищо не правим“, каза още Андрей Ралев.

#Банско #Андрей Ралев #ски курорти #планински туризъм #еколози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"