Константин Тренчев: България е в състояние на победена страна

Константин Тренчев: България е в състояние на победена страна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В неделя д-р Константин Тренчев откри конгреса на КТ "Подкрепа" в зала Н№3 в НДК. Неговата паметна реч беляза откриването на IX-ият конгрес на Конфедерация на труда "Подкрепа". В него участват над 800 делегати от цялата страна - представители на регионалните и браншови структури на синдиката.

"За четири години се смениха пет правителства, днес имаме най-многопартийния парламент в новата история, може би най-компромисния. В този период не си дадохме почивка, не бяхме пасивни наблюдатели", отбеляза Тренчев. Той описа черната картина на днешна България: "България днес е в състояние на победена страна след дълга и унищожителна война, загубила милиони от населението си, без обща кауза. Промените бяха извършени с цинизъм жестокост и грубост. Спрямо българския народ се извършва геноцид. Минималните заплати са по-ниски от тези в третия свят. Шепа хора владеят по-голямата част от земята и обират лъвския пай от евросубсидиите. Учителите са обект на унижения, българският народ е най-болния в Европа."

"Ние мечтаехме за промяна, но не знаехме как да я осъществим. Собствеността попадна в ръцете ма хора от БКП, както и в ръцете на техния авангард- ДС", отбеляза още президентът на КТ "Подкрепа".

В речта си д-р Тренчев се спря и на международното положение: "В Европа тече процес на подмяна на коренното население. Атентатът в Париж е илюстрация за това. Нахлуващите от Африка, Азия и Близкия изток бежанци не носят в себе си европейски ценности. Ако не се вземат мерки, рано или късно това ще доведе до религиозни войни на европейска територия. 

В момента са ясно очертани две световни тенденции – катастрофата, не кризата, на неолибералния модел и оспорването на еднополюсния свят. Като всеки модел, и неолибералният имаше своята религия, своите храмове за поколения, своите светии. В рамките на някакви 30 години се оказа, че това не е моделът, който може да осмисли живота на човека."

Д-р Тренчев завърши речта си с размисли на Джордж Карлин: "Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но се радваме по-малко. Знаем как да преживяваме, но не и да живеем."

През втория ден от работата си - 9 февруари, Конгресът ще приеме промени в Устава, ще утвърди общата Програма и Стратегия на Конфедерацията за следващите четири години, ще вземе решения по всички въпроси, засягащи цялостната й дейност.

През третия ден - 10 февруари, Конгресът ще избере екип от президент и вицепрезидент, както и конфедерални секретари с мандат до следващия конгрес. Очаква се д-р Тренчев да отстъпи мястото си на Димитър Манолов.

#Константин Тренчев #КТ Подкрепа #България #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"