Ципрас: Ще изпълним обещанията, Германия ни дължи репарации

Ципрас: Ще изпълним обещанията, Германия ни дължи репарации
A A+ A++ A

Гърция ще поиска от Германия военни репарации за щетите, които нацистите са нанесли на страната по време на Втората световна война, заяви министър-председателят Алексис Ципрас в обръщение към парламента, предаде АФП.

Правителството иска да удържи на "всички свои обещания" от предизборната кампанията, като в същото време "уважи своя дълг", каза премиерът.

"Непоколебимото решението на правителството е да изпълни всички свои обещания" от предизборната кампания, увери Ципрас в словото си за главните насоки на политиката на правителството пред парламента", това е въпрос на чест и уважение".

Заедно с това той увери, че "Гърция иска да обслужи своя дълг" като "кани партньорите" на страната, да "дойдат на масата за преговори, за да обсъдят средствата да направят това осъществимо".

Ципрас отново подчерта, че неговото правителство "не иска удължаване на програмата за помощ", а програма, с която да се приложат всички негови предложения.

Вече, според него, "Гърция отправила предложението, тя не получава повече заповеди, още повече изпратени по електронната поща" заяви той под аплодисменти.

Сред първите стъпки, които Ципрас обяви, е постановяване със закон на "изграждането отново" бившата държавна телевизия ЕРТ, затворена през юни 2013 година.

За новото откриване на телевизията Ципрас не даде подробности. Държавната медия бе затворена за една нощ през юни 2013 г. от предходното консервативно правителство, като се мотивира с необходими икономии. Решението учуди света и предизвика много протести в самата Гърция.

След това обществената телевизия заработи отново в същите помещения, първо като DT, а от миналото лято - като NERIT на по-високо ниво. Но стотици хора останаха без работа.

Сред другите мерки, обявени от Ципрас, е покачването на минималната работна заплата постепенно от 580 на 750 евро. Това трябва да стане до 2016 г.

"Ще разрушим триъгълника на властта, който се е образувал между банковия сектор, политическия свят и медиите. Ще върнем бившата държавна телевизия ЕРТ, като парите ще дойдат от радио-телевизионните такси. Ще се преборим и с корупцията и укриването на данъци", каза още Ципрас.

За приватизацията премиерът каза, че тя не трябва да "доведе до разпродаване на публичните ресурси" и, че "всяка приватизация трябва да бъде контролирана и да има конкретен план".


#Гърция #Алексис Ципрас #Германия #репарации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино