Български творци правят Вечер на Данило Киш

Български творци правят Вечер на Данило Киш
Снимка: www.cupblog.org
A A+ A++ A

Българските творци ще отбележат 80-годишнината от рождението на един от най-забележителните творци на бивша Югославия -  Данило Киш, чиито книги имат читателска публика в цял свят.

На 23 февруари в София ще се порведе Вечер на Данило Киш, в която ще участват Светлозар Игов, Жела Георгиева, Соня Андонова, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Стефан Иванов, Кирил Златков, Людмила Миндова…

Данило Киш е познат в България с някои от най-емблематичните си произведения и отбелязването на неговата годишнина е повод да се съберат заедно не просто преводачи, издатели, литературни критици и изследователи, а вдъхновени читатели на творчеството му, които знаят стойността на добрата литература.

За него в своето есе през 1995 г. Блага Димитрова пише следното:

„През преломната 1989 г. бях връхлетяна от вестта, че Данило Киш е починал. Не бе за вярване. Този бликащ от жизненост творец на миговете, на общуването, на смеха! Да си отиде тъкмо на прага на дългоочакваната промяна! Оттогава непрестанно се натъквам на негови приятели – интелектуалци, писатели, художници от различни страни, изгнаници, пътешественици, граждани на света. Всички си спомнят за него като за най-скъп спътник през превратностите на века, този удивителен човек. Все повече се убеждавам, че Данило Киш, шеговитият хороводец на Балканското коло, не на шега е наловил едно безкрайно хоро от сродни души по целия свят. И никой не може да разкъса това хоро“.

Данило Киш /22 февруари 1935 г., Суботица - 15 октомври 1989 г., Париж/, писател, преводач, литературен критик, е едно от най-големите имена в сръбската литература от втората половина на ХХ век.

Роден в семейство на унгарски евреин и черногорка, Данило Киш прекарва първите си години в Унгария, където посещава основно училище. През 1944 г. по време на антисемитско гонение баща му е заловен и изпратен в Освиенцим, където е убит. С помощта на Червения кръст семейството му е изпратено в Черна Гора при роднини на майката, където Киш довършва гимназиалното си образование. През 1954 г. се записва във Философския факултет на Белградския университет, където през 1958 г. завършва специалност обща литература. Още като студент започва да публикува първите си преводи от френски и унгарски език. Преводач е на Реймон Кьоно, Андрей Бели, Анна Ахматова, Марина Цветаева, Николай Гумильов, Йосиф Бродски, Дьорд Петри. Съставител и преводач е на няколко антологии на съвременна поезия, сред които: Нова унгарска лирика (заедно с Иван Ивани) (1970), Бордей на музите: антология на новата френска поезия (1972), Модерна руска поезия (заедно с Нана Богданович) (1975), Приятелю, гори ти къщата: избор от новата виетнамска поезия (1986).

След излизането на книгата му "Гробница за Борис Давидович" 1976, посветена на темите на творческия ерос и насилието в историята, като се започне от Инквизицията и се стигне до Холокоста и ГУЛАГ, срещу Киш започва зле прикрита яростна кампания с набързо и неграмотно скалъпени обвинения в плагиатство, зад които в действителност стоят партийни интереси. Данило Киш отговаря на развихрилия се скандал с книгата "Час по анатомия" 1978, която е не просто реплика към основните му обвинители, а една от най-добрите поетики със съвети към младия писател.

Животът си Киш прекарва като писател и преводач на свободна практика. От началото на 80-те години живее предимно във Франция, като чете лекции по сръбска литература и език в Страсбург, Бордо и Лил. През 1988 г., година преди смъртта му, е избран за член-кореспондент на Сръбската академия на науките и изкуствата.

 

 

#Блага Димитрова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »