Най-после награда за лавината Иван Иванов

Най-после награда за лавината Иван Иванов
A A+ A++ A

"Всичко е любов”, “Лавина”, “Комбина”, „Мярка за неотклонение”, „Нощем с белите коне” са само част от класиките в българското кино, които неизменно се свързват с един актьор. Забравен, оттеглил се сред промените или просто несъвместим с живота, който му предлага България.

През 1979 г. "Всичко е любов" получава наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) за сценарий, а

Иван Иванов - награда за дебют

Година по-късно, на филмовия фестивал във Варна, лентата е отличена със специалната награда и наградата на критиката. Красивият и талантлив актьор става звезда и любимец на публиката. И естествено - образът му започва да се експлоатира от режисьори и продуценти.

На кинофестивала във Варна през 1982 г. следващият знаков проект с негово участие - "Комбина", печели уникалното отличие "За популярност сред зрителите"...

Един от последните му филми преди преди 10 ноември е "Мечтатели" на Иван Андонов, в който играе Димитър Благоев, а негова съпруга (Вела) е Цветана Манева.

След 1989 г. Иван Иванов изчезна от екрана

Казват, че се бил затворил в апартамента си до пазара "Иван Вазов", а най-добре се чувствал в с. Оборище... Проговори едва през 1997 г.: "Не съм се скрил. Просто няма кино и аз направих своя категоричен избор"... Въпреки че участва в тв сериала "Гори, гори, огънче" (1994) и "Трафик" (1995).

Признава, че предпочита да пише, вместо да хленчи. Започва да издава книги: "Този живот - онзи живот", "Отговори", "Добре дошъл у дома", "Живот". Снима се и в няколко филма - "Стъклени топчета", (1999), "Наблюдателят" (2001), "Асистентът"  и "Наблюдателят" (2002), тв сериалите "Едно дете в повече" (2004) и "Врабците през октомври" (2007)...

През 2001 г., когато отбеляза 50-годишен юбилей, „Бояна филм” му връчва наградата за цялостно творчество.

А в редките си интервюта през годините с различни думи и метафори внушава: "Бог е любов. Толкова ми е кеф, че съм жив. По-голямо чудо от това няма - едновременно е красиво и тъжно.

Животът е любов и болка...

През 2012 г. пресата опищя народа, че Иван Иванов ще получи пенсия от 700 лв. за особени заслуги към държавата и нацията...

Сега, днес, звездата на българското кино получава приза на Столична община за принос в киноизкуството на откриването на 19-ия "София филм фест".

„Актьорството не е лавина. Не е нито комбина, нито мярка за неотклонение. То е просто едно тихо и самотно занимание без заглавие. И в това е парадоксът: природата му е публична, а се ражда в самота. С кого бих искал да снимам ли? Ами със себе си“, казва Иван Иванов.

Днес, на 63, в разцвета на силите си, една истинска лавина чака своя час, за да покрие сивотата и мизерията в българския арт живот, смазан от нещастието да бъде аксесоар - на държавата, на политиците и на всеки, който е пожелал да се украси с блясъка й.     

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

 

#Иван Иванов #награда #кино #София филм фест #филм #актьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници