България, Гърция и Румъния ще изградят вертикален газов коридор

България, Гърция и Румъния ще изградят вертикален газов коридор
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

На енергийната среща в София бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Групата ще работи в две подгрупи – на политическо и на експертно ниво. Подгрупите ще отговарят за газовата свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурността на доставките, съобщиха от Министерски съвет.

Приоритет на Групата на високо равнище ще бъде осигуряването на три различни източника на природен газ за Централна Европа. Първата задача е изготвянето на преглед на търсенето и предлагането на природен газ в региона.

Комисарят за енергетика и климатични промени Мигел Канете подчерта, че за да се постигне независимост на региона, ключова роля има развитието на Южния газов коридор и свързването на Европа с него, разработването на местни находища в Черно море, както и развитието на терминалите за втечнен природен газ.

България, Гърция и Румъния постигнаха съгласие за стартиране и на подгрупа за изграждане на Вертикалния газов коридор. Българският енергиен министър Теменужка Петкова покани представителите на Румъния, Гърция и Унгария на първа среща за Вертикалния газов коридор към края на месец март в България. Очаква се Унгария да обяви решението си дали ще участва в подрупата.

#Мигел Канете #ЕС #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »