България готви хуманитарна помощ за бедстваща Украйна

България готви хуманитарна помощ за бедстваща Украйна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България подготвя хуманитарна помощ за бедстващите райони в Украйна. Това стана ясно от изказване на външния министър Даниел Митов пред журналисти в Брюксел в понеделник. 

Министърът каза още, че Външно министерство е изпратило указания до посолството и консулството в Киев и в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия. Те ще могат да разчитат на визи за България, ако техният живот е застрашен.

България настоя за пропорционалност при мобилизацията на етнически българи в Украйна пред украинския посланик -нещо, което са направили Унгария и Румъния, които също имат етнически малцинства в Украйна. Министър Митов заяви, че ще настоява за същото и пред украинския външен министър Павло Климкин, който ще дойде скоро в България.

 „Трябва да спрат да умират хора, трябва да спрат военните действия, всичко трябва да се реши по пътя на диалога”, коментира министър Митов. Според него е политическо безобразие да се използва страданието на хората за извличане на политически дивиденти.

Той изрази надежда за позитивно решение и за договорености в Минск в сряда и подчерта, че ключът за помирението е в Русия. Съветът на външните министри одобри с единодушие разширяването на списъка с ограничителни мерки на хора и образувания, свързани с действия, които заплашват териториалната цялост и независимостта на Украйна. Министрите изразиха подкрепа за новата Минска инициатива за намиране на разрешение на конфликта, чрез дипломатически усилия.

#Даниел Митов #Украйна #Минск #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници