Борисов повтори: "Южен поток" не е прекратен

Борисов повтори: "Южен поток" не е прекратен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Към днешна дата "Южен поток" не е прекратен, ние нямаме нито писмен документ, че е прекратен. Като страна не сме направили нищо, което да спре строежа на "Южен поток", обяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг със заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович.

Изискването на ЕК за третия либерализационен пакет или по всяка една тръба да има възможност и друг транзитьор да вози газ не е приумица на България. Тя е задължителна за Гърция, Румъния и за всяка една страна членка на ЕС, посочи премиерът.

Той добави, че единствената цел на България е ниска цена на газа. "Бяхме се подготвили за газовия хъб при Варна. ЕК в лицето на комисаря Шефчович и екипа му ще разгледаме варианти дали може да предложим на руската страна да докараме тръбата до Варна и от там да бъде изграден газов хъб, защото ние отговаряме на условията. Имаме свои източници-"Хан Аспарух", "Терез", Силистар", поясни Борисов.

По думите му интерконекторът на страната ни с Гърция ще доведе втечнен газ, от Румъния ще може да получаваме газ от големите хранилища в Чехия, Словакия.

#Бойко Борисов #Южен поток #България #Марош Шефчович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »