ЕС цели три различни източника на газ за Централна Европа

ЕС цели три различни източника на газ за Централна Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като основен приоритет участниците в Групата на високо равнище по въпросите на енергетиката, на среща в София, очертаха осигуряването на три различни източника на природен газ за Централна Европа. Това се казва в съвместното изявление за енергийната среща в София на групата за изграждане на газови връзки в Централна и Югоизточна Европа. 

Припомняме, че в понеделник представители на Австрия, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения и Словакия, както и заместник-председателят на Европейската комисия за енергиен съюз Марош Шефчович и комисарят за енергетика и климатични промени Мигел Ариас проведоха първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа в София.

Целта на Групата на високо равнище е да се създаде регионална пътна карта на приоритетната инфраструктура и да ускори нейното прилагане с цел развитие на липсващата инфраструктура и подобряване на сигурността на доставките на газ. 

Сигурността на енергийните доставки е един от градивните елементи на проекта за енергиен съюз, приоритет на Европейската комисия, се казва още в съобщението.

Групата на високо равнище се съгласи, че план за действие с конкретни цели, които да ускорят реализацията на определени проекти, ще бъде приет в началото на лятото. 

#София #енергетика #газ #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници