В енергетиката нашето оръжие е интеграцията, заяви президентът

В енергетиката нашето оръжие е интеграцията, заяви президентът
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Енергийните ресурси не трябва да бъдат използвани като оръжие, а като стока, която се търгува свободно на общия европейски пазар. В областта на енергетиката нашето оръжие е интеграцията." Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря в понеделник на "Дондуков" 2 със заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за Енергийния съюз Марош Шевчович и с комисаря по въпросите на климата и енергетиката, Мигел Ариас Канете.

Държавният глава подчерта, че в областта на енергетиката ЕС трябва да говори с един глас както в рамките на Съюза, така и по отношение на външните си партньори, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Постигането на по-добра енергийна свързаност следва да бъде ключов приоритет в енергийната политика на ЕС и е задължително условие за повишаване на сигурността нa доставките, посочи Росен Плевнелиев. "За съжаление през зимата на 2009 г. България разбра какво е да си зависим само от един доставчик на природен газ", заяви още държавният глава и отбеляза уязвимостта на страната ни през изминалите десетилетия от високата цена на природния газ поради липсата на конкуренция и на алтернативни доставчици.

Голямото предизвикателство пред европейските държави е да преосмислят следваните национални подходи за гарантиране на енергийната си сигурност и да търсят ефективно решение на регионално и европейско ниво, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович. Плевнелиев подчерта, че диверсификацията на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси е обща кауза за държавите от региона на Югоизточна Европа и призова за обединяване на усилията им за създаването на регионален пазар на природен газ.

Комисар Мигел Ариас Канете призова държавите от ЕС да се възползват по-ефективно от подкрепата на Европейската комисия и да инвестират в повишаването на енергийната ефективност на своите икономики.

#Росен Плевнелиев #Марош Шефчович #ЕС #енергетика #Европа #Мигел Ариас Канете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници