Откриха театър в НДК, играят 40 представления само през март (СНИМКИ)

Откриха театър в НДК, играят 40 представления само през март (СНИМКИ)
A A+ A++ A

"Нов театър НДК” се нарича проектът, пердставен днес от изпълнителния директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош.

Официалното откриване ще бъде на 9 март с премиерата на „Амадеус” на Питър Шафър. Режисьор на спектакъла е Бойко Илиев. Постановката, непозната на театралната публика, ще се играе само от четирима актьори - Георги Кадурин, Иван Юруков, Мариус Донкин и Марияна Миланова.

Програмата, всъщност, започва неофициално още на 5 март с моноспектакли, детски представления и гостуващи трупи. Над 40 представления с над 25 режисьори ще напълнят програмата още през март. Три от тях са премиерни.

Театралната сцена ще се помещава на мястото на бившия музикален магазин „Балкантон” в Пасажа на НДК и ще събира 160 души. Към него ще има и денонощно кафене с книжарница, каквато е практиката в големите театри по света.

“Тук драматурзите ще могат да намерят специализирана литература и записи на постановки. Това ще е едно духовно място, което ще събира съмишленици – хора, които имат желание за диалог с публиката, както и нужда от дълбоко творческо общуване по между си”, каза Бойко Илиев (на снимката долу).

В екипа на “Нов театър – НДК” са още Александър Урумов, Димитър Стефанов и Цветан Николов. Те благодариха на новото ръководство за това, че след дълги и неуспешни перипетии “театралите вече имат свой дом”. “През годините бяха срутени много стени, но сега с общи усилия ги градим отново”, допълни Бойко Илиев.

“Щастлива съм, че НДК отново възвърна духа, който аз помня от детските си години. Това бяха години, през които до театъра имаше утъпкана пътека”, каза Параскева Джукелова (на снимката долу).

На сцената на „Нов театър - НДК” ще могат да се видят всички жанрове и форми на изкуството, включително кино, опера и нощни представления, които ще се играят в петък и събота от 22:00 ч. Според Бойко Илиев посланията на всички постановки трябва да са позитивни, да вдъхновяват и да оставят приятно усещане у зрителите след представлението, “да ги карат да им се живее”. Билети се продават на касите на НДК.

#постановка #Бойко Илиев #Мирослав Боршош #театър #НДК #Параскева Джукелова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"